Stratifikácia nemocníc by mala byť realitou už o dva a pol roka! Čo majú pacienti očakávať?

NETKY.SK • 23 August 2021, 15:59 • 2 min
Stratifikácia nemocníc by mala byť realitou už o dva a pol roka! Čo majú pacienti očakávať?

BRATISLAVA – Zreformovaná sieť nemocníc by mala na Slovensku platiť od 1. januára 2024.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý sa v súčasnosti nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

 

Kategorizácia nemocníc

Zrušiť by sa tak mala koncová sieť, ktorú by mala nahradiť sieť kategorizovaných nemocníc. Rezort zdravotníctva zdôvodňuje tento termín tým, aby sa všetky nemocnice a ich prevádzkovatelia na túto zmenu pripravili a zosúladili svoje činnosti s kategorizáciou ústavnej starostlivosti.

 

Koncepcia sa opiera predovšetkým o plán obnovy a odolnosti, ktorým sa Slovensko zaviazalo zefektívniť oblasť zdravotníctva.

 

Päť úrovní

Fungovať by tak malo päť úrovní nemocníc – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Ústavná starostlivosť bude rozdelená podľa náročnosti, početnosti a potreby jej blízkosti k pacientovi.

 

Taktiež bude rozdelená do programov a medicínskych služieb, pričom pre každú úroveň bude definovaný zoznam povinných, nepovinných a doplnkových programov a zoznam povinných, nepovinných a doplnkových medicínskych služieb v rámci programu.

 

Rezort vydá prvú optimálnu sieť nemocníc k 1. februáru 2022 a v prechodnom období nasledujúcich dvoch až osem rokov budú nemocnice a zdravotné poisťovne povinné splniť legislatívou definované podmienky.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Redukcia o desiatky tisíc lôžok je podľa SLK hazardom

 

Programové profily nemocníc

Nárok na úhradu zo zdravotného poistenia získa nemocnica až tzv. zaradením do siete, ktoré pre akútne nemocnice určí ministerstvo na základe stanovených podmienok.

 

Nemocnica musí plniť minimálny programový profil pre úroveň, do ktorej je zaradená. Ďalej pre každú úroveň starostlivosti musí byť zabezpečená geografická dostupnosť.

 

Každá nemocnica určitej úrovne musí mať dostatočný spád obyvateľov, ktorý jej umožní finančnú udržateľnosť a zabezpečenie dostatočnej kvality pre pacientov. Na každej úrovni musí byť zabezpečený dostatočný počet lôžok podľa ich typu.

 

Prečítajte si tiež: Lekári sa obuli do novely zákona o stratifikácii nemocníc. Tvrdia, že na zmeny doplatia pacienti!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona