Ceny komodít padajú, Anglo American chce prepustiť 85-tisíc ľudí

NETKY.SK • 8 December 2015, 15:14 • 2 min
Ceny komodít padajú, Anglo American chce prepustiť 85-tisíc ľudí

LONDÝN - Nadnárodná ťažobná spoločnosť Anglo American oznámila, že plánuje prepustiť okolo 85.000 zamestnancov. To predstavuje približne 63 % jej pracovnej sily. Rozsiahle prepúšťanie je súčasťou radikálneho programu reštrukturalizácie, ktorý by mal spoločnosti pomôcť kompenzovať dôsledky prepadu cien komodít. V akom časovom horizonte tieto miesta zruší, však neuviedla. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol výkonný riaditeľ firmy Mark Cutifani, pokles cien komodít si vyžaduje "odvážnejšie kroky," než pôvodne predpokladal. Okrem prepúšťania firma pozastaví vyplácanie dividend a predá polovicu divízií, čo znamená, že jej zostanú iba tri. V reakcii na oznámenie spoločnosti klesla hodnota jej akcií o vyše 8 %.

 

Pokles cien komodít komplikuje život viacerým ťažobným spoločnostiam. Najmä ceny železnej rudy ohrozujú najväčšie firmy v tomto biznise. Ako uviedla agentúra Bloomberg, cena tejto suroviny sa dostala pod 40 USD (37,01 eura) za tonu a od začiatku roka klesla o 45 %. Oproti maximám, ktoré dosiahla v roku 2011, zaznamenala pokles o 80 %. Dôvodom je úsilie koncernov udržať si svoj podiel na trhu napriek tomu, že dopyt z Číny postupne slabne.

 

Pri takejto cenovej úrovni najnáročnejšie prevádzky štyroch najväčších producentov železnej rudy už riskujú straty, uviedol ekonóm zo spoločnosti Capital Economics John Kovacs. Ten odhaduje cenu železnej rudy, pri ktorej už firmy netvoria zisk, na úrovni 28 až 39 USD za tonu berúc do úvahy dopravu a ďalšie náklady. To sa odráža aj na cenách akcií dotknutých firiem. Okrem Anglo American pokles hodnoty akcií zaznamenali aj spoločnosť BHP Billiton, ktorej hodnota akcií klesla na 10-ročné minimum a v prípade Rio Tinto na najnižšiu hodnotu od roku 2009.

 

Podľa Kovacsa zostanú ceny železnej rudy na nízkej úrovni aj v budúcom roku, nepredpokladá ale, že pod hodnotou 40 USD/tonu zotrvajú príliš dlhý čas. Počíta s tým, že postupne sa z tejto úrovne dostanú vyššie, nakoľko časom sa zlepší situácia na strane dopytu a okrem toho najväčšie ťažobné firmy budú mať stále väčší problém udržiavať súčasnú vysokú produkciu, ktorou si chránia svoj podiel na trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies