Ceny ITAPA vyhrali projekty, vďaka ktorým netreba chodiť po úradoch

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:40 • 2 min
Ceny ITAPA vyhrali projekty, vďaka ktorým netreba chodiť po úradoch

BRATISLAVA – Odbúranie byrokracie pri nahlasovaní poistencov do Všeobecnej zdravotnej poisťovne, jednotný informačný systém ministerstva financií či telefonická zdravotná linka, ktorá slúži ako takzvaný doktor na telefóne.

slovakia

left justify in out

Tieto projekty získali prvé miesta v Cene ITAPA. Medzinárodný kongres o informatizácii verejnej správy sa koná v Bratislave v dňoch 14. a 15. novembra. V kategórii Nové služby pre občana porota oceňovala projekty zavádzajúce služby, ktoré majú zjednodušiť život bežného občana. Prvé miesto získala Všeobecná zdravotná poisťovňa za projekt Online prepojenie s registrami ISVS – časť Register fyzických osôb. Projekt zrušil povinnosť hlásiť jej zmenu adresy či iných informácií o poistencovi, ktoré sú uložené v registri. Odpadla tak potreba vyplňovať formulár, skenovať či archivovať množstvo údajov.

 

Druhé miesto obsadil projekt Smart Sociálna poisťovňa od samotnej poisťovne. Ide o nový spôsob registrácie zamestnancov do Sociálnej poisťovne, ktorý zvládne bez potreby zaškolenia každý používateľ smartfónu. Mnoho živnostníkov a majiteľov malých firiem teraz už pri nahlasovaní a odhlasovaní zamestnancov do poisťovne nepotrebuje personalistu.

 

Tretie miesto vyhrala Elektronizácia služieb bratislavskej samosprávy. Žiadateľom tohto projektu bolo Hlavné mesto SR a ambíciou bolo vytvoriť elektronické hlavné mesto. Projekt zjednoduší život obyvateľom Bratislavy, ktorí môžu vďaka nemu využívať 85 nových elektronických služieb, ako napríklad nahlásenie trvalého pobytu, zaplatenie dane z nehnuteľnosti či dane za psa.

 

Špeciálne uznanie udelila hodnotiaca komisia projektu od zdravotnej poisťovne Dôvera. DôveraLinka24 zaisťuje telefonické konzultácie o zdravotných problémoch pacienta s lekárom. Pacienti sú doma a po zavolaní na linku získajú okamžitú odbornú konzultáciu, pretože lekár na druhej strane dostane prístup k údajom pacienta z jeho elektronickej zdravotnej karty. Porota rovnako ocenila projekt Elektronický podpis pre každého za snahu o zjednodušenie používania elektronického podpisu, ktorý bol doteraz veľmi komplikovaný.

 

V kategórii Nové služby pre spoločnosť komisia hodnotila projekty, ktorých cieľom je prispieť k lepšej a fungujúcej spoločnosti. Prvé miesto získal projekt Centrálna správa referenčných údajov pre Ministerstvo financií SR. Projekt prepája informačné systémy 15 štátnych inštitúcií. Ľudia sa nemusia pripájať na viacero informačných systémov inštitúcií, všetko nájdu na jednom mieste. Druhé miesto si odniesol projekt Monitorovania biotopov a druhov Európskeho významu. Zadávateľom bola Štátna ochrana prírody SR. Základným cieľom tohto monitorovania je zlepšenie informovanosti o výskyte a stave druhov a biotopov európskeho významu. Projekt prvýkrát vytvára komplexný register biotopov na Slovensku.

 

Tretie miesto obsadil projekt Finančného riaditeľstva SR Informačný systém kontrolných známok – aplikácia Superkolky. Projekt eliminuje problém nelegálnych či falšovaných kolkov na liehovinách a tabakových výrobkoch. Aplikácia generuje jedinečné čísla, ktoré zaistia, že alkohol pochádza od legálneho výrobcu a kolok nie je falšovaný. Špeciálne ocenený bol projekt Kyberšikanovanie.sk od občianskeho združenia eSlovensko. Projekt si zobral pod palec kyberšikanu ako problém súčasnosti. Porota ocenila multimediálny prístup projektu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies