Časť ľudí uväznených v horách zachránili, pred bojmi utieklo 200-tisíc ľudí

NETKY.SK • 7 August 2014, 12:49 • 2 min
Časť ľudí uväznených v horách zachránili, pred bojmi utieklo 200-tisíc ľudí

ŽENEVA/BAGDAD - Časť z mnohých tisícov ľudí, ktorí po ofenzíve skupiny Islamský štát (IS) uviazli na hore Sindžár v severnom Iraku, za posledných 24 hodín zachránili.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).
     

Militanti dobyli neďaleké rovnomenné mesto Sindžár, centrum etnickej menšiny jezídov, v dôsledku čoho desaťtisíce ľudí utiekli do okolitých hôr, kde im hrozí vyhladovanie na smrť.
     

"Práve dostávame informácie. Práve sme počuli, že ľudia boli odtiaľ za posledných 24 hodín odvedení, a OSN mobilizuje zdroje, aby zabezpečila, že týmto ľuďom po príchode pomôžu," povedal telefonicky z Iraku hovorca OCHA David Swanson, ktorého citovala agentúra Reuters. Bližšie detaily o počte evakuovaných ani tom, kto ich evakuuje, neboli zatiaľ k dispozícii.
     

Swanson situáciu v oblasti označil za "tragédiu nesmiernych rozmerov", ktorá postihla životy státisícov ľudí. V uplynulých dňoch podľa neho utieklo takmer 200.000 ľudí severne do irackého Kurdistanu, do provincie Dahúk alebo sporných pohraničných oblastí provincie Ninive. Objavili sa tiež zatiaľ nepotvrdené správy, že tisíce ďalších unikli cez hranicu do Sýrie a čakajú na návrat.
     

Okres Sindžár mal pred vypuknutím bojov 308.000 obyvateľov.
     

"Mnohí z vyhnaných potrebujú okamžite základné životné potreby vrátane vody, potravín, prístrešia a liekov," dodal Swanson.
     

Hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) v Ženeve Christopher Tidey uviedol, že väčšina z rodín je naďalej na hore Sindžár. "Dostali sme správy o dehydrovaných deťoch a vieme, že najmenej 40 detí zomrelo," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies