Podľa novej štúdie môže hnev poškodiť zdravie a funkciu ciev. Prečo je tomu tak?

NETKY.SK • 4 Máj 2024, 17:25 • 2 min
Podľa novej štúdie môže hnev poškodiť zdravie a funkciu ciev. Prečo je tomu tak?

NEW YORK - Máte niekedy pocit, že vám hnev doslova kypí v žilách? Nie je to úplne od veci, zistila to nová vedecká štúdia uverejnená v časopise Journal of the American Heart Association. Podľa nej pocity hnevu nepriaznivo ovplyvňujú zdravie a cievy.

slovakia

left justify in out

Vedci vo svojom výskume rozdelili 280 účastníkov do skupín a požiadali ich, aby si počas ôsmich minút spomenuli na pocity hnevu, smútku, úzkosti alebo zostali neutrálni. Pred touto úlohou a niekoľkokrát opakovane po nej merali stav ciev jednotlivcov.

"V minulosti sa uskutočnili štúdie, ktoré spájali pocity hnevu, úzkosti a smútku s budúcim rizikom srdcových ochorení," povedal hlavný autor štúdie Daichi Shimbo, profesor medicíny na kardiologickom oddelení Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

Keď účastníci dostali za úlohu spomenúť si na smútok a úzkosť, ich cievy nevykazovali žiadne významné zmeny v skúmaných ukazovateľoch - ale hnev áno, skonštatoval Shimbo. "Zdá sa, že vplyv hnevu na zdravie a choroby môže byť spôsobený jeho nepriaznivým vplyvom na zdravie samotných ciev," dodal.
 
"Hoci nový výskum nie je prvou štúdiou, ktorá dokazuje súvislosť medzi emóciami a kardiovaskulárnymi následkami, objasňuje, ako táto súvislosť funguje," povedal Joe Ebinger, docent kardiológie a riaditeľ klinickej analytiky v Smidtovom kardiologickom inštitúte v Cedars-Sinai v Los Angeles, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

Vedci v štúdii pozorovali tri hlavné spôsoby, ktorými hnev ovplyvnil zdravie ciev, uviedol Shimbo. V prvom rade sťažil rozširovanie ciev v reakcii na ischémiu a tiež ovplyvňoval markery buniek a ich schopnosť obnovy.

Po tom, čo si skupina účastníkov osem minút spomínala na pocit hnevu, dopad na cievy trval až 40 minút, dodal doktor Shimbo. To samo o sebe nemusí znieť až tak zle, ale obavy vyvoláva kumulatívny efekt.

"Domnievame sa, že ak sa hneváte opakovane, znova a znova a znova, potom chronicky poškodzujete svoje cievy," upozornil Shimbo. "Tento aspekt sme neskúmali, ale myslíme si, že tento druh chronického poškodenia v dôsledku hnevu môže viesť k chronickým nepriaznivým účinkom na cievy," dodal.

Ďalšou otázkou, ktorú štúdia neskúmala, je - čo s tým robiť? "Hnev je ľudská emócia a človek sa mu nemôže alebo by sa mu nemal vyhýbať," povedal Ebinger. Najlepším prístupom je naučiť sa spracovávať pocity hnevu bez toho, aby sme ich nechali vyvrieť, povedal Brett Ford, docent psychológie na Torontskej univerzite.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: ČTK, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies