Rusko zaútočilo na továreň v Kyjeve! Odplata za potopený krížnik?

NETKY.SK • 16 Apríl 2022, 10:42 • 2 min
Rusko zaútočilo na továreň v Kyjeve! Odplata za potopený krížnik?

KYJEV - Kyjevský starosta Vitalij Kličko uviedol, že v meste a jeho okolí došlo v noci na sobotu k niekoľkým explóziám, okrem iného vo štvrti Darnyckyj na juhovýchode metropoly. Počet prípadných obetí alebo zranených nebol bezprostredne známy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rusko podniklo v sobotu ráno raketový útok na vojenskú továreň v Kyjeve. Informoval o tom reportér agentúry AFP a útok následne potvrdili aj ukrajinské úrady a ruské ministerstvo obrany.

 

img

 

Starosta Vitalij Kličko zároveň vyzval Kyjevčanov, aby neignorovali letecké poplachy a aby sa po zaznení sirén vždy uchýlili do krytov. Apeloval tiež na obyvateľov, ktorí v predchádzajúcich týždňoch z Kyjeva utiekli, aby sa do mesta zatiaľ nevracali.

 

„Vysokopresné, zo vzduchu odpálené zbrane dlhého doletu, zničili výrobné budovy zbrojárskej továrne v Kyjeve,“ napísalo v sobotu ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram.

 

Prečítajte si tiež: Rusi vykopávajú mŕtve telá, tvrdí Kyjev. Čo s nimi budú robiť?

 

K podobnému útoku došlo v Kyjeve neďaleko miestneho medzinárodného letiska už v noci zo štvrtka na piatok. Podľa Moskvy pri ňom zničili továreň Vizar neďaleko Kyjeva, kde vyrábajú protilodné rakety typu R-360 Neptún. Práve takéto rakety podľa Kyjeva použili pri štvrtkovom potopení ruského raketového krížnika Moskva.

 

img

 

Útoky na Kyjev z ostatných dní sú podľa ukrajinských úradov odplatou za potopenie krížnika, ktoré pre Kremeľ predstavuje veľký symbolický úder. Samotná Moskva oficiálne popiera, že by plavidlo potopili Ukrajinci a tvrdí, že išlo o dôsledok výbuchu munície a následného požiaru na palube a tiež zlých poveternostných podmienok.

 

Podľa ukrajinských zdrojov pri raketovom útoku na krížnik, ktorý bol vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily, zahynul aj jeho kapitán Andrej Kuprin, čo však Moskva nepotvrdila.

 

Ruské ministerstvo obrany však v piatok avizovalo, že zintenzívni raketové útoky na Kyjev, ak bude Ukrajina podnikať bližšie nešpecifikované „teroristické útoky alebo sabotáže“.

 

img

 

Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií došlo v sobotu ráno k viacerým explóziám aj v oblasti mesta Ľvov na západe Ukrajiny. Bližšie informácie neboli bezprostredne známe. Sirény signalizujúce letecký poplach zneli v noci nadnes aj v mnohých ďalších mestách po celej Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej agresii už viac než 50 dní.

 

K téme: Rusku sa nepáčia ukrajinské útoky, vyhráža sa odplatou

 

Pri ruskom ostreľovaní mesta Charkov na východe Ukrajiny zomrelo v piatok najmenej desať ľudí, píše agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšiu krajskú prokuratúru.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre televíziu CNN uviedol, že podľa odhadov Ukrajiny vo vojne s Ruskom doteraz zahynulo približne 2 500 až 3 000 ukrajinských vojakov. Počet obetí ruskej armády odhaduje na 19 000 až 20 000. 

 

img

 

Na otázku týkajúcu sa ruskej jadrovej hrozby Zelenskyj odpovedal, že svet by mal byť znepokojený tým, že Rusko začalo hovoriť „o jadrových a chemických zbraniach“. „Myslím si, že by to mohli spraviť. Pre nich totiž životy ľudí nič neznamenajú. Nebojme sa, buďme pripravení,“ uviedol.

 

Možno vás zaujme: Ministerstvo chce nakúpiť leteckú techniku a zriadiť základňu. Koľko to bude stáť?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies