Čas nie je všemocný, ale Boh áno

NETKY.SK • 11 Jún 2020, 06:52 • 2 min
Čas nie je všemocný, ale Boh áno

Nie je živý, ale aj tak ho väčšina obviňuje. Vždy bol a aj je hráč, ktorý hrá podľa pravidiel, napriek tomu by ho chcela väčšina podviesť a ohýbať s ním. Oklamať čas sa ale nedá.

slovakia

left justify in out

Má ho každý toľko
V obklopení toľkej nespravodlivosti je užitočné vedieť, že rovnosť predsa len je. Počet okamihov, ktorý sa týka jedného dňa, je každému daný a má tak k dispozícii 24 hodín. Pasuje sa s nimi chudobný a využíva ich na zháňanie jedla a dúfanie, že dokáže uživiť seba aj blízkeho a možno zvýši aj na zajtra. Má ich v rukách aj bohatý, ktorý ich necháva plynúť v tvrdej práci a zveľaďovaní majetku. Nie je o ne ukrátený šťastný človek, ktorý má ďalší dôvod tešiť sa, ale nechýbajú ani smutnému, pre ktorého je to boj obstáť a nepadnúť na úplné dno.
 

img

 

Rozdiel
Jeden rozdiel tu však je. Odlišnosť je spojená s tým, ako sa s časom naloží. Bude to obdobie, ktoré sa na konci strávi ľútosťou alebo sa aspoň pokúsi o to, aby bol čas nezabudnuteľný?
 

Nezastaviteľný
Čas je nezastaviteľný a je dôležité uvedomiť si, že čo odišlo, viac sa nevráti. Minulosť trápi nejedného, ale neustále sa vracanie k tomu, ako to mohlo byť a nebolo, nikomu neprospeje. Jediný spôsob, ako poraziť skončené a pracovať na budúcnosti, je žiť pre dnešok. Prítomnosť sa najviac vychutná tak, že sa oprie o Stvoriteľa.
 

img

 

Nie je múdry
Ak sa má urobiť naozaj závažné rozhodnutie, najbližšie okolie radí, aby to nebolo unáhlené. Nech sa počká na ráno, nech sa dopraje čas. Á, áno, ukvapenosť nikdy neviedla k niečomu dobrému. Avšak tvrdiť, že odložením na neskôr sa získa rozumnosť, je hlúposť. Čas nie je múdry a nie je ani nemúdry, nie je to človek, a preto mu nie je možné prisudzovať ľudskú vlastnosť. Čas múdrosť nedá, ale Boh áno.
 

Nedá pochopenie
Keď prichádza čosi, čo nie je pre rozum stráviteľné, obracia sa na chlácholenie. Vraj časom sa to pochopí. Problém je iba v tom, že čas nemá ústa a nedokáže odpovedať na tú otázku, ktorá občas napadne. Prečo? Boh odpovedať môže a robí to rád. Nevylučujem, že istý druh otázok ostane nezodpovedaný, ale to preto, lebo vedieť to nie je podstatné. 
 

img

 

Nie je lekár
Neraz sa ocitá v takom rozpoložení, keď je nálada na nič. Ten, ktorý by rád nejako uľavil, povie jednu vetu a chce, aby sa jej verilo. Čas zahojí všetky rany. Nie je to tak. Čas nie je všemocný, nie je liečivý, nie je schopný vytiahnuť z choroby. Ak by to tak bolo, platilo by to aj na fyzické ochorenie a neexistovala by nutnosť dávkovania liekov a ani by nemocnice nemuseli byť preplnené ležiacimi pacientmi. Čas poskytne iba istý druh otupenia. Myšlienka na to, čo je choré, síce nekrváca, ale stále bolí. Jediný liek je Boh. Odovzdať mu to, nechať sa Ním ukolísať, dôverovať Mu - to je správny recept. A On potom zariadi, aby aj to najtemnejšie prežiarilo Jeho svetlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies