Firmy nemusia dostať od štátu dotáciu, aj keď spĺňajú všetky podmienky

NETKY.SK • 23 Jún 2020, 11:50 • 2 min
Firmy nemusia dostať od štátu dotáciu, aj keď spĺňajú všetky podmienky

Aj keď je zákon o dotácii na nájomné po podpise prezidentkou už platný, web na podávanie žiadostí ešte nie je funkčný a zároveň panuje viacero nejasností. Advokát Andrej Leontiev z kancelárie Taylor Wessing napríklad upozorňuje na možnú nespravodlivosť pre firmy, ktoré platia tzv. obratové nájomné. Paradoxne sa k dotácii môžu dostať aj e-shopy, ktoré počas koronakrízy napriek zatvorenej kamennej predajni výrazne profitovali.

slovakia

left justify in out

Za aké obdobie?

O dotáciu na nájomné môžu žiadať podnikatelia, ktorí mali pred 1.2.2020 účinnú nájomnú zmluvu, avšak z rozhodnutia štátu museli svoje prevádzky uzavrieť alebo prevádzku v nich obmedziť, a to od 16. marca až do uvoľnenia opatrení. "Firmy v 4. vlne si tak môžu nárokovať dotáciu za obdobie až do 2. júna, čiže 48 dní. Nárok sa však nepredlžuje o obdobie, ktoré mala firma zatvorené priestory po skončení obmedzení napríklad kvôli výpadku dodávok tovaru. Rovnako naprázdno vyjdú firmy, ktoré dúfali v kompenzáciu na základe poklesu obratu. V prípade dotácie  na nájom sa obrat neberie do úvahy," vysvetľuje Filip Tichý, International Liaison Director poradenskej firmy Grant Thornton.

 

img

 

Elektronické žiadosti

Elektronický podpis a elektronická schránka sa bude vyžadovať od nájomcu aj prenajímateľa. Ak jedna z dvoch zmluvných strán nebude mať elektronický občiansky preukaz, aktivovaný zaručený elektronický podpis a zriadenú schránku na webe slovensko.sk, nemôže požiadať o dotáciu. "A to aj napriek tomu, že zákon hovorí, že elektronický podpis môže nahradiť písomná dohoda medzi nájomcom a prenajímateľom. 

 

"Ak chcú nájomcovia, aby za povinne zavreté prevádzky nemuseli zaplatiť nájom, mali by si už dnes overiť, že ich prenajímatelia elektronický podpis majú," radí Filip Tichý.  

 

img

 

Ak nájomca získa dotáciu, je vo výhodnej situácii. Pri maximálnej 50 % zľave platí za obdobie so zavretou prevádzkou nulové nájomné, zatiaľ čo prenajímateľovi vznikne výpadok 50 %. Pri nižšej zľave (napríklad 25 %) má nájomca štátom pokrytú ďalšiu štvrtinu nájomnéhozvyšných 50 % môže splácať v 48 mesačných splátkach až 48 mesiacov. "Lehota 48 mesiacov spôsobí veľké problémy prenajímateľom, keďže im vznikne dlhodobá pohľadávka v súvahe, ktorú budú musieť pravidelne účtovne diskontovať na súčasnú hodnotu," uvádza Tichý.

 

Formulácia podmienok 

Podľa advokáta Andreja Leontieva z Taylor Wessing nemusí byť problém, ak jedna nájomná zmluva pokrýva rôzne priestory, napríklad kancelárie a predajňu. "Zmluva je podľa nášho názoru na účely dotácie deliteľná na celky, z ktorých má každý vlastný režim. Takáto zmluva nárok na dotáciu sama o sebe nevylučuje." 

 

img

 

"Prenajímateľ by si mal dať veľký pozor na formuláciu ponuky poskytnúť zľavu. Tá sa totiž nesmie nijako podmieňovať. Ak by sa cez zľavu prenajímateľ snažil obmedziť právo nájomcu rozložiť splátky na 48 mesiacov, môže ísť o obchádzanie zákona," pokračuje Leontiev. 

 

3 problematické body dotácie na nájomné

Obratové nájomné: Firmy, ktoré majú časť alebo celý nájom odvodený od obratu, nemajú nárok na dotáciu; Znamená to, že časť nájomcov môže byť nespravodlivo vylúčená z tejto štátnej pomoci.


Dotácia pokrýva len časť nákladov na prenajatý obchodný priestor: Súčasťou nákladov na nebytový priestor napríklad v obchodných centrách sú bežne nielen energie, ale aj príspevky do marketingového fondu a ďalších prevádzkových fondov; Tieto musia obchody platiť, štát im na ne neprispeje.


Podniky v ťažkostiach bez nároku na dotáciu: Pri príspevkoch na udržanie zamestnanosti sa slovenskej vláde podarilo vyrokovať s EK výnimku, pri dotácii na nájmy je zatiaľ nejasné, či sa to podarí opäť. Podmienka, ktorá vyraďuje tzv. podniky v ťažkostiach, totiž štandardne platí pri všetkých výzvach na čerpanie štátnej pomoci z EU zdrojov.

 

img

 

Kto môže žiadať o pomoc

Podnikatelia aj nepodnikatelia, ktorí mali úradným rozhodnutím (ÚVZ SR, krízový štáb) povinne zatvorené alebo obmedzené predajné priestory, určené pre koncových spotrebiteľov; Žiadateľ nesmie byť v konkurze, nemá zákaz prijímať dotácie.

Špecifické prípady, ktoré podľa názoru právnej kancelárie Taylor Wessing a daňových poradcov Grant Thornton tiež majú za určitých podmienok právo žiadať o dotáciu na nájomné:

E-shopy s kamennými predajňami: Napriek tomu, že e-shopy na koronakríze výrazne získali v podobe  vyšších obratov, majú nárok na štátnu dotáciu, ak majú kamenné predajne pre konečných spotrebiteľov; Túto situáciu mnohí podnikatelia môžu vnímať ako nespravodlivosť.
Firmy so spriaznenými osobami: Slovenský zákon (na rozdiel od pripravovaného českého) nemyslel na možné riziko vyfabrikovaných nárokov, s ktorými môžu prísť spriaznené osoby, ak napr. antedatujú nájomnú zmluvu spred 1.2.2020 na sumu zodpovedajúcu najvyššej dotácii 100-tisíc eur alebo si pripravia viacero zmlúv na nižšie, nenápadnejšie sumy; "Ministerstvo hospodárstva SR síce hovorí, že bude robiť náhodné kontroly, ale pri očakávanom počte žiadostí okolo 70-tisíc bude efektivita kontroly náročná," hovorí Andrej Leontiev.
Prekladateľ/advokát: Za obdobie medzi 16. a 29.3., kedy boli z rozhodnutia štátnych orgánov povinne zavreté všetky prevádzky, by mali mať nárok na dotáciu všetci podnikatelia s nebytovými priestormi, ktoré zostali zatvorené pre konečných spotrebiteľov. Ak ide o nebytové priestory, čiže kancelárie, kam bežne chodia aj klienti-fyzické osoby, mali by mať za tieto dni možnosť získať dotáciu. Nevzťahuje sa to ale na byt, kde je dotácia vylúčená.
Agentúra sprostredkovania práce: Platí to isté čo pri advokátoch: Ak ide o priestory využívané na stretnutie s klientmi, môžu získať dotáciu.
Reštaurácie s predajom cez okienko: Aj keď reštaurácia bola v prevádzke s predajom cez okienko, mala obmedzený prístup verejnosti do priestorov, a tým pádom môže získať dotáciu na nájom.

 

img

 

Neexistuje iný spôsob žiadosti ako elektronická žiadosť

Ak chce nájomca získať dotáciu, musí mať aktivovaný elektronický podpis, v opačnom prípade sa k žiadosti a dotácii nedostane. Žiadosť musí byť podaná nasledovne:

 

  1. prenajímateľ žiadosť elektronicky podpíše a zašle cez slovensko.sk
  2. následne ministerstvo hospodárstva pošle žiadosť nájomcovi do elektronickej schránky na podpis
  3. po podpísaní žiadosť putuje späť na vybavenie. Žiadosť predstavuje dohodu o zľave.

 

"Nájomcovia by mali čím skôr osloviť svojich prenajímateľov, ktorí nekomunikujú elektronicky, aby si nechali vystaviť elektronický občiansky preukaz a aktivovali elektronický podpis. V opačnom prípade prídu o dotáciu," uzatvára Andrej Leontiev



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona