Cameron: Britská vláda odteraz nebude hovoriť o Islamskom štáte, ale o Dáiši

NETKY.SK • 2 December 2015, 18:58 • 2 min
Cameron: Britská vláda odteraz nebude hovoriť o Islamskom štáte, ale o Dáiši

LONDÝN - Britský premiér David Cameron oznámil dnes zmenu spôsobu, akým sa jeho vláda zmieňuje o militantnej extrémistickej skupine Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Podobne ako Spojené štáty bude odteraz používať výraz Dáiš, čo je arabská skratka staršieho názvu Islamský štát v Iraku a Levante, informuje agentúra AP.

Británia predtým používala skratku ISIL, teda začiatočné písmená z názvu Islamský štát v Iraku a Levante v angličtine. Cameron počas vystúpenia pred zákonodarcami v dolnej komore britského parlamentu zmenu zdôvodnil tým, že "tento zlomyseľný kult smrti popravde nie je ani pravým zástupcom islamu, ani štátom".

 

Britský premiér sa tak vyjadril na úvod celodennej rozpravy parlamentu o návrhu, aby Británia rozšírila svoje nálety proti IS v Iraku aj na územie Sýrie.

Akronym Dáiš môže ako slovo v arabčine vyznievať hanlivo. Podľa účtu U.K. Against Daesh (Spojené kráľovstvo proti Dáišu) na sieti Twitter samotní militanti IS tento výraz nenávidia, pretože pripomína arabské slová, ktoré v preklade znamenajú "pošliapavať" alebo "šíriteľ sporov".

 

Cameron počas vystúpenia v parlamente taktiež vyjadril presvedčenie, že nálety na IS v Sýrii nezvýšia pravdepodobnosť útokov týchto extrémistov v Británii. Tá je totiž už teraz na "najvyššej priečke" ich čiernej listiny. Cameron vyzval v utorok členov parlamentu zo všetkých politických strán, aby návrh na zapojenie Británie do misie proti IS v Sýrii podporili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies