V Afganistane už nie sú žiadni nemeckí vojaci, všetky jednotky sa vracajú do Európy

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 12:53 • 2 min
V Afganistane už nie sú žiadni nemeckí vojaci, všetky jednotky sa vracajú do Európy

BERLÍN/KÁBUL - V utorok odišli z Afganistanu poslední nemeckí vojaci. Informovalo o tom ministerstvo obrany s tým, že sa tak stalo po takmer 20 rokoch, odkedy ich tam nasadili.

slovakia

left justify in out

Ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter oznámila, že poslední vojaci Bundeswehru "bezpečne opustili Afganistan“ v utorok večer.

 

 

Zároveň poďakovala viac ako 150-tisíc vojakom, ktorí tam od roku 2001 slúžili a skonštatovala, že "môžu byť na túto misiu hrdí".

Nemecká armáda informovala, že vojaci sú na ceste cez gruzínske Tbilisi a brigádny generál Ansgar Meyer, posledný veliteľ nemeckého kontingentu, je na palube lietadla Airbus A400M, ktoré ich vezie domov.

 

img


NATO v apríli súhlasilo so stiahnutím zhruba 7-tisíc neamerických vojakov, aby dorovnalo rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena začať od 1. mája postupne sťahovať všetkých amerických vojakov. Nemci tam mali v tom čase približne 1 100 vojakov.

 

Nemecká základňa v Afganistane mala problém s nadbytkom alkoholu, riešenie sa však našlo

 

Najprv pivo, potom vojaci. Nemecko z Afganistanu najprv stiahne zásoby alkoholu

 

Súčasťou dohody s Talibanom je stiahnutie 4000 vojakov NATO z Afganistanu


Nemecký kontingent, ktorý sa sústredil na severný Afganistan, bol v súčasnej misii Rozhodná podpora druhý najväčší po Spojených štátoch. Ich posledné základne boli v Mazár-e Šaríf a Kábule.

 

img


Nemecký parlament prvý raz schválil vyslanie vojsk do Afganistanu v decembri 2001 a prvé jednotky dorazili do Kábulu v januári 2002. Odvtedy v afganských misiách zahynulo 59 nemeckých vojakov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies