Prvá súťaž krásy Miss Slovensko sa uskutočnila pred 30 rokmi

NETKY.SK • 26 Február 2023, 13:00 • 2 min
Prvá súťaž krásy Miss Slovensko sa uskutočnila pred 30 rokmi

BRATISLAVA - Už necelé dva mesiace po vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa koncom februára 1993 začala rodiť tradícia súťaží krásy Miss Slovensko. Dnes (26. februára) uplynie 30 rokov odvtedy, kedy sa konal v Bratislave historicky prvý ročník najstaršej a najprestížnejšej národnej súťaže krásy na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Táto myšlienka a podnet u mňa vznikli ešte v bývalom Československu v roku 1988 počas mládežníckeho podujatia výstupu mládeže na Rysy. Tam som vtedy zorganizoval prvú historickú súťaž krásy pod názvom Miss Rysy 1988. Tým som zároveň odštartoval tradíciu novodobej súťaže Miss v Československu a následne, po vzniku Slovenskej republiky v roku 1993, som založil a začal organizovať súťaž ženskej krásy pod názvom Miss Slovensko," povedal  zakladateľ a organizátor novodobej tradície súťaží krásy Miss Slovensko Jozef Oklamčák.

 

img

 

Prvýkrát si korunku na hlavu nasadila Karin Majtánová, ktorá sa stala 26. februára 1993 v bratislavskom Istropolise historicky prvou Miss Slovensko. Prvom vicemiss sa v tom čase stala Silvia Lakatošová. Aj po troch desiatkach rokov sa organizovanie súťaží krásy na Slovensku spája s menom Jozefa Oklamčáka. Odborná porota vyberá spomedzi uchádzačiek tú najlepšiu a najdokonalejšiu, ktorá je stelesnením kombinácie ženskosti a krásy, inteligencie i talentu, vzdelania a osobnosti, ale aj vtipu.

 

img

 

Zmenil sa po 30 rokoch pohľad na krásu, aké sú jej kritériá v súčasnosti?

 

"Kritéria sa počas rokov zmenili a to najmä, čo sa týka veku a výšky dievčat. V súčasnosti je vek 26 rokov a výška už nie je určená. Čo je ale stále v našej súťaži Miss Slovensko dôležité je to, že dievčatá musia byť prirodzené, bez plastických zásahov a tetovania," podčiarkol odborník na ženskú krásu. Ďalším kritériom je aj znalosť cudzieho jazyka, nakoľko nikto vo svete nerozumie po slovensky, je nutné aby budúca Miss ovládala minimálne anglický jazyk. 

 

img

 

Absolútna víťazka získava postup na Miss World. Prvá Slovenka, ktorá sa zúčastnila 16. novembra 1967 v Londýne na súťaži o najkrajšiu ženu sveta bola Alžbeta Štrkulová. Obsadila piate miesto. "V novodobej histórii súťaží Miss Slovensko, ktoré organizujem od roku 1993, Alžbetu Štrkulovú na Miss World nikto neprekonal. V tejto prestížnej svetovej súťaži krásy dosiahla najlepšie umiestnenie v roku 2013 Karolína Chomisteková, ktorá zo 131 dievčat skončila na 14. mieste," pripomenul zakladateľ súťaže Miss Slovensko a porotca v mnohých podobných medzinárodných súťažiach Jozef Oklamčák.

 

Prvá súťaž ženskej krásy sa konala na území Slovenska v roku 1837, o čom informovala Ľudovítom Štúrom redigovaná literárna príloha Orol tatranský. Čitateľ sa mohol dozvedieť aj meno prvej slovenskej miss z prvej polovice 19. storočia - stala sa ňou sa Mária Rumaneková, ktorá si popri titule odniesla aj 100 zlatých. Súťaž organizoval priamo v kostole v Trstíne neďaleko Trnavy miestny farár Imrich Štverecký a o najkrajšej Slovenke rozhodovala porota, v ktorej sedeli výlučne ženatí muži. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies