Robí vám problém komunikácia s cudzími ľuďmi? Máme pre vás návod ako sa stať uvoľnenejším a spoločenskejším človekom

NETKY.SK • 24 December 2023, 13:55 • 2 min
Robí vám problém komunikácia s cudzími ľuďmi? Máme pre vás návod ako sa stať uvoľnenejším a spoločenskejším človekom

Už vás nebaví mať pocit, že ste na vedľajšej koľaji, zatiaľ čo ostatní sa bavia? Želáte si, aby ste sa medzi novými ľuďmi mohli cítiť pohodlnejšie a mali lepšie konverzácie? Či už ste introvert, bojujete s úzkosťou alebo len považujete sociálne situácie za náročné, nájdete tu praktické tipy na budovanie sebadôvery, rozvoj sociálnych zručností a vytváranie zmysluplných spojení s ostatnými.

slovakia

left justify in out

Väčšina ľudí chce prirodzene zažiť spoločnosť iných. Ako ľudia sme všetci predisponovaní k tomu, aby sme vyhľadávali a spájali sa s ostatnými, aby sme prosperovali. Nie je žiadnym prekvapením, že byť spoločenský môže skutočne zlepšiť náš život a priniesť šťastie a potešenie.

https://medziludmi.sk/typy-komunikacie-jej-funkcia-a-vyznam/Precvičujte si súcit

Ak zistíte, že ste prehnane sebakritickí a posudzujete samých seba, môže byť užitočné zmeniť spôsob, akým sa so sebou rozprávate. Praktizovanie súcitu so sebou samým a rozprávanie sa so sebou samým ako s dobrým priateľom môže zlepšiť vašu sebaúctu a budete sa menej báť, že vás budú posudzovať iní.

Okrem toho môže byť účinným spôsobom, ako si vybudovať sebaúctu, spochybniť svoj sebakritický hlas a prísť s príkladmi, ktoré vyvracajú negatívnu sebadôveru. Napríklad, ak máte pocit, že sa s vami nikto nechce rozprávať, pretože ste nudní, spomeňte si na chvíle, keď ľudia prejavili záujem o to, čo chcete povedať.

Keď si uvedomíte, že negatívne presvedčenia nie sú vždy presné, môžete sa naučiť byť k sebe láskavejší a cítiť sa pohodlnejšie v sociálnych situáciách.

 Začnite v malom

Nesnažte sa náhle urobiť veľké kroky. Aby ste sa stali viac spoločenskými, musíte sa naučiť, ako pomaly rozširovať svoju zónu pohodlia. Ak máte tendenciu robiť veci sami alebo so starým priateľom, skúste ísť o krok ďalej. Choďte na miesto, kde bude veľa ľudí, ktorých dobre nepoznáte. 

Neseďte v kruhu len s ľuďmi, ktorých poznáte. Využite večierky alebo jedlá s priateľmi ako príležitosť porozprávať sa s ľuďmi, ktorí sú vo vašom kruhu, ale vy ich dobre nepoznáte.

Kompliment je základ

Sociálni ľudia neváhajú pochváliť ostatných . Niečo také jednoduché, ako je kompliment, je skvelý spôsob, ako rozšíriť svoje sociálne zručnosti. Po prvé, komplimenty spôsobujú, že sa ľudia cítia dobre . Dobrý kompliment môže zablahoželať k dobre vykonanej práci alebo pochváliť štýl oblečenia osoby. 

Po druhé,  komplimenty sú pozitívne . Pozitívne interakcie sú kľúčom k tomu, aby ste boli spoločenskejší a komplimenty začínajú konverzáciu optimisticky. Dobrý úvodný kompliment chváli osobu bez posudzovania trvalých vlastností, ako je pochválenie obľúbenej reštaurácie osoby.

Po tretie, komplimenty budujú dôveru . Neváhajte ľudí pochváliť, pretože to môže pomôcť ľuďom otvoriť sa a vyjadriť sa. Komplimenty majetku človeka vyvolávajú ďalšie otázky a pomáha posilňovať väzby.

Komplimenty spôsobujú, že ostatní majú zo seba dobrý pocit a odstraňujú váhavosť a riziko negatívnych interakcií. Niektorí ľudia však majú problém prijímať komplimenty, preto si túto sociálnu zručnosť najskôr precvičte s ľuďmi, ktorých dobre poznáte.

Prehovorte na cudzích

Rozhovor s cudzími ľuďmi je proces interakcie s novými ľuďmi . Interakcia s cudzími ľuďmi a rozhovory s nimi sú nevyhnutné, aby ste sa stali spoločenskejšími ľuďmi, pretože priatelia začínajú ako cudzinci. Rozhovor s cudzími ľuďmi zahŕňa rozhovor s novým susedom alebo predavačom v obchode. Nadviazanie kontaktu s novou osobou otvára viac príležitostí na socializáciu s touto osobou. 

Na rozdiel od ľudí, ktorých osobne poznáte, cudzinci majú o vás menej predsudkov, čím sa odstraňuje stigma a spoločenský tlak.

Okrem toho, keď si zvyknete hovoriť s cudzími ľuďmi, získate veľa príležitostí na preskúmanie svojej prirodzenej sociálnej role. To uľahčuje opätovné vstúpenie do existujúceho sociálneho kruhu s väčším pocitom sebavedomia.

Nebojte sa svojich myšlienok

Nebojte sa povedať svoje myšlienky a buďte sami sebou . Snažte sa vyhnúť cenzúre svojich myšlienok, len aby ste zapôsobili na ľudí, ktorí by s vami inak nesúhlasili. Vyjadrenie svojho názoru je skvelým sociálnym impulzom, pretože pomáha prilákať podobne zmýšľajúcich ľudí a zároveň odfiltruje zvyšok.

Navyše, nesúhlas môže byť v skutočnosti konštruktívnym odrazovým mostíkom pre ďalšiu konverzáciu. Vysloviť svoj názor je skľučujúce, ale je to jeden z najlepších spôsobov, ako sa zapojiť do existujúcej konverzácie. Buďte taktní a úctivý a nepoužívajte svoje názory na útoky alebo znevažovanie iných.

Aby ste sa naučili byť spoločenský, nemusíte sa báť povedať svoje myšlienky. Otvorená komunikácia poskytuje príležitosť zbaviť sa zábran.




Povzbuďte ostatných

Povzbuďte ostatných, aby hovorili o sebe. Väčšina ľudí naozaj rada rozpráva o sebe. Položte otázku o kariére človeka, jeho záľubách alebo rodine. Ukážte, že máte záujem počuť, čo hovorí.

Osobné ciele

Stanovte si pre seba niekoľko malých cieľov. Možno si chcete precvičiť jednu konkrétnu zručnosť alebo možno chcete začať navštevovať spoločenskú aktivitu vo vašej komunite.
Stanovte si cieľ a začnite pracovať na stratégiách, ktoré zlepšia váš spoločenský život.

Knihy vás zdokonalia

Na trhu je veľa kníh, ktoré vám môžu pomôcť naučiť sa konkrétne sociálne zručnosti a spôsoby, ako začať konverzáciu.
Majte však na pamäti, že čítanie o týchto zručnostiach z vás neurobí odborníka. Budete ich musieť cvičiť znova a znova.

Zdroje:

https://socialself.com/blog/how-to-be-more-social/

https://possibilitychange.com/how-to-be-more-social/

https://www.thecoolist.com/personality/tips-to-increase-social-activity/

https://www.lifehack.org/articles/communication/12-ways-improve-social-skills-and-make-you-sociable-anytime.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: psychology.berkeley.edu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies