Čaká nás horúci týždeň, pozor na kolapsy z tepla

NETKY.SK • 10 Jún 2019, 08:30 • 2 min
Čaká nás horúci týždeň, pozor na kolapsy z tepla

BRATISLAVA - Vysoké letné teploty, ktoré nás tento týždeň čakajú, môžu byť pre organizmus veľkou záťažou. Ako ich najlepšie zvládnuť?

slovakia

left justify in out

Horúčavy nám môžu spôsobiť mnohé zdravotné problémy a privodiť kolapsy. Ide totiž o veľkú záťaž organizmu, najmä ak takéto teplo príde náhle a telo sa nestíha dostatočne adaptovať. Veľmi dôležitý je preto okrem iného aj pitný režim.

 

"Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním," priblížil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Teplo ťažšie znášajú ženy, tie kolapsom podliehajú častejšie ako muži. Pozor by si však mali dať aj starší ľudia a deti.

 

img

 

Odborníci uvádzajú, že dospelý človek by počas horúcich dní mal vypiť až tri litre denne. Najlepším riešením pitného režimu je pritom obyčajná voda, ktorá by nemala byť studená, ideálne je, ak je vlažná. Za pitný režim nemožno považovať nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu, malinovky ani kávu. Piť by sme nemali nárazovo, ale častejšie a v menších dávkach. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd," pripomenuli odborníci z ÚVZ.

 

img

 

Ako reagovať v prípade, že sa staneme svedkom kolapsu z tepla? Vtedy je potrebné dostať postihnutého človeka do tieňa, dať mu vodu a mierne ho schladiť obkladom či ovievaním. Je dobré, aby ležal, pretože by odpadnúť mohol znova. Potom môžeme zavolať na tiesňovú linku 155, kde už operátori poradia, ako postupovať ďalej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies