Čech Zeula vykosil amatérsku scénu a v profi neprehral: "Môžete mať natrénované, ale keď nemáte túto vec, tak nemôžete vyhrať"

NETKY.SK • 23 Október 2023, 19:30 • 2 min
Čech Zeula vykosil amatérsku scénu a v profi neprehral: "Môžete mať natrénované, ale keď nemáte túto vec, tak nemôžete vyhrať"

PRAHA - Český MMA bojovník David Zoula má aktuálne medzi profesionálmi skóre 2-0 a mieri do ďalšieho zápasu. Na spoločnom galavečeri RFA a IAF mal byť pôvodne jeho súperom Michal Buršak, no ten zo zápasu odstúpil a aktuálne vedenie preňho naďalej zháňa súpera.

slovakia

left justify in out

Zoula sa však naďalej tvrdo pripravuje po všetkých stránkach. V klietke sa najbližšie predstaví 11. novembra v pražskej UNYP Aréne. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal.cz.

 

Od začiatku to brať vážne

 

V modernom MMA už bojovníci začínajú s trénovaním zmiešaných bojových umení od detstva, no intenzita tréningu je väčšinou diametrálne odlišná. Zoula na úvod amatérskej kariéry ťažil nielen z toho, že začal skoro, ale že MMA sa venoval naplno ešte v období, kedy nebolo jasné, že sa z neho stane profesionál. Medzi amatérmi nazbieral skóre 20-1.

„To, že som to dotiahol takto ďaleko a že mám takéto skóre, tak je to tým, že som už od pätnástich robil kickbox a potom som v osemnástich prešiel na MMA. Už od devätnástich som to začal brať vážne, takže zo začiatku som tou ligou prešiel úplne hladko, keďže som tam stretával súperov, ktorí to brali len ako hobby,“ opísal začiatky amatérskej kariéry.

 

Mentálna príprava ako kľúč k úspechu

 

Množstvo bojovníkov dopláca na to, že sa nedokážu správne nastaviť na zápas a ani zďaleko v ňom nepredvednú taký výkon ako na tréningu. „Mentálna príprava športovca je to najdôležitejšie. Človek môže byť fakt výborný na tréningu a potom v zápase je o 50 % horší zápasník. Môžete mať natrénované všetko, byť lepšie na tom fyzicky aj silovo, ale zápas prehráte, lebo ten lepšie mentálne nastavený vás zničí,“ pomenoval najdôležitejší faktor v zápase.

Sám Zoula sa však nijak zvláštne na zápasy mentálne nepripravuje. „Ja sa mentálne nepripravujem, ja si myslím, že som prirozdene silná osobnosť a žiadne veľké stresy necítim. Ja to mám rád, ja si to idem užiť. Tak by to malo vyzerať a takto to musí mať každý zo zápasníkov, ktorí sú na špičke UFC. Idú do zápasu a tešia sa,“ popísal, ako by mal byť bojovník správne nastavený.

Späť do boja

 

Zoulu čaká zápas už o necelý mesiac a aj keď stále ešte nepozná meno súpera, o svojich najsilnejších stránkach v najbližšom zápase nemá pochybnosti. „Sila a technika vo wrestlingu. Zápasenie ma vďaka nim toľko neunavuje. Teraz som síce v postoji vyhral nejaký zápas, ale vždy viem, že najlepší som v tom wrestlingu a v kontrole,“ povedal David Zoula.

Jedným z najhlavnejších faktorov je potom náročné zhadzovanie, ktoré českého bojovníka čaká aj tentokrát. „Najťažšie v príprave je udržať tvrdosť celú dobu, v ničom nepoľaviť a samozrejme potom to zhadzovanie. To je asi najťažšia časť prípravy, to vie asi každý, kto zhadzuje väčšiu časť váhy. Keď to ale vie človek robiť zdravým spôsobom, tak sa to v tom zápase prejaví. Predposledný zápas som zhadzoval 14 kg, ale išlo to hladko. Udržal som proces, ako mal byť, neurobil som v ničom chybu a nikde som nepoľavil. V zápase som necítil žiadnu únavu a silová prevaha bola veľmi cítiť,“ povedal Zoula o zhadzovaní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RFA / IAF, Foto: IAF
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies