AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Afganské ženy protestujú za svoje práva. Protest už nie je pokojný!

NETKY.SK • 4 September 2021, 08:50 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Afganské ženy protestujú za svoje práva. Protest už nie je pokojný!

KÁBUL - Malá skupina Afganiek protestovala v piatok neďaleko prezidentského paláca v Kábule. Protest bol druhou demonštráciou žien za posledný týždeň. Minimálne jedna osoba utrpela zranenia.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 4. augusta 16:40

Najmenej jedna osoba sa zranila v Kábule počas sobotňajšieho protestu proti porušovaniu práv žien po tom, ako sa tam skupina viac ako desiatich Afganiek dostala do potýčky s ozbrojenými bojovníkmi Talibanu. Informovala o tom agentúra DPA.

 

 

Na záberoch zverejnených miestnymi médiami je vidieť ženu s krvácajúcou ranou na hlave. Na záberoch zo sociálnych sietí je zas vidieť, ako niektoré ženy kašlú, čo podľa DPA naznačuje, že proti nim talibovia zrejme použili slzotvorný plyn. Ďalšie ženy zas tvrdili, že ich zbili.

 

Pôvodná správa

Približne 20 žien s mikrofónmi sa zhromaždilo pred ozbrojenými Talibancami, ktorí protest povolili. Demonštrantky požadovali prístup žien k vzdelaniu, právo vrátiť sa do zamestnania a podieľať sa na spravovaní krajiny. Na jednom z ich transparentov bolo napísané: "Sloboda je naše motto. Sme naň hrdé."

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Taliban sa údajne zmocnil provincie Pandžšír, kde sa schádzajú odporcovia hnutia

 

Jeden z talibanských ozbrojencov sa vybral do davu, podľa svedkov však bol nahnevaný na okoloidúcich, ktorí sa pristavili pri demonštrácii, pričom so samotnými protestujúcimi ženami problém nemal.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Novú vládu v Afganistane povedie mulla Barádar

 

Militantné hnutie Taliban v priebehu posledného mesiaca ovládlo väčšinu Afganistanu, zatiaľ čo americké vojská sa po dvadsiatich rokoch vojny stiahli z krajiny. Taliban prisľúbil, že vytvorí umiernenejšiu vládu než keď bol naposledy pri moci v rokoch 1996 - 2001. Nová vláda má vzniknúť na inkluzívnom princípe, pripomína agentúra.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies