Bývalý šéf Jeszenszky varuje pred rozpadom V4 a izoláciou Maďarska

NETKY.SK • 6 November 2023, 12:30 • 2 min
Bývalý šéf Jeszenszky varuje pred rozpadom V4 a izoláciou Maďarska

BUDAPEŠŤ - Smerovanie súčasnej maďarskej zahraničnej politiky by mohlo spôsobiť nielen rozpad Vyšehradskej štvorky (V4), ale aj úplnú medzinárodnú izoláciu Maďarska, varoval bývalý minister zahraničných vecí Antallovej vlády a niekdajší veľvyslanec Maďarska vo Washingtone Géza Jeszenszky v analýze uverejnenej vo víkendovej prílohe denníka Népszava.

slovakia

left justify in out

Bývalý šéf diplomacie vyjadril presvedčenie, že výsledky nedávnych parlamentných volieb v Poľsku odstránili aj poslednú bariéru, ktorá bránila izolácii Maďarska.


"Niet pochýb o tom, že po reakcii Západu na ruskú agresiu a po letnom summite NATO v Madride... nastúpila nová éra studenej vojny," uviedol Jeszenszky, podľa ktorého niet pochýb ani o tom, kto tento proces začal.


Pôvodný cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina premeniť Ukrajinu na ďalšie Bielorusko, teda na ruský bábkový štát, sa podľa neho sotva podarí zrealizovať; no aj tak sa mu možno podarí anektovať niektoré časti Ukrajiny, pričom získa významné surovinové zdroje týchto oblastí, domnieva sa Jeszenszky.


Vo svojej analýze si tiež položil otázku, či je v záujme Budapešti takéto čiastočné ruské víťazstvo, v dôsledku ktorého by sa susedom Maďarska mohla stať agresívna, diktátorská, vojensky silná, ale vo všetkých ostatných ohľadoch slabá ruská veľmoc.


Ako dodal, nielen poučenie z dejín, ale aj súčasné medzinárodné pomery hovoria v prospech zotrvania Maďarska v súčasnom systéme spojeneckých väzieb a v európskej integrácii.

Jeszenszky tiež poznamenal, že vojna na Ukrajine vážne otriasla priateľstvom maďarského premiéra Viktora Orbána s bývalým poľským premiérom a predsedom strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczyňským, avšak v konflikte s Európskou úniou zostali obe krajiny na spoločnej platforme.


Po októbrových poľských voľbách ale tento stav podľa jeho slov končí. "Dá sa ešte hovoriť o idei V4, o úzkej spolupráci v rámci tohto zoskupenia a o jeho spoločných cieľoch? Skromné víťazstvo Roberta Fica v septembrových voľbách v SR sotva bude stačiť na kompenzáciu obratu v poľskej politike o 180 stupňov," dodal bývalý maďarský minister zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Index.hu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies