Skupina poslancov pripravila návrh zákona, ktorý má odobrať výhody predstaviteľom totalitného režimu

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 11:48 • 2 min
Skupina poslancov pripravila návrh zákona, ktorý má odobrať výhody predstaviteľom totalitného režimu

BRATISLAVA - Návrh zákona, ktorý pripravila skupina koaličných poslancov, má odobrať výhody predstaviteľom totalitného komunistického režimu.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa envirorezortu v súčasnosti na Slovensku poberá napríklad vyšší dôchodok množstvo osôb, ktorí za komunistického režimu prenasledovali ľudí. „Tí, ktorí boli prenasledovaní, často zomierali v chudobe, a ich prenasledovatelia z čias totality majú špecifické výsady, a hoci ich požívali za totality, požívajú ich aj v týchto rokoch,“ povedal Budaj. Návrh zákona podľa neho postihovať bývalých politikov či vykonávateľov násilia páchaného na občanoch.

 

img

Predkladateľkou návrhu zákona je poslankyňa Národnej rady  Anna Andrejuvová, ktorá vysvetlila, že odobratie výhod bývalým predstaviteľom komunistického režimu má fungovať tak, že Ústav pamäti národa identifikuje spolupracovníkov režimu, ktorí sa mali podieľať na prenasledovaní ľudí. Následne informáciu zašle do Sociálnej poisťovne, ktorá sa pozrie na osobnú zložku daného človeka. Sociálna poisťovňa potom rozhodne, či konkrétnej osobe zníži dôchodok a v akej miere. "Návrh zákona vyjadruje naše presvedčenie, že je nemorálne, aby predstavitelia totalitnej moci a tí, ktorí jej pri potláčaní základných ľudských práv a slobôd slúžili, boli aj naďalej za svoju činnosť v prospech totalitného režimu privilegovaní. My netrestáme, iba znižujeme ich časť dôchodku a teda odoberáme nezaslúžený benefit," zdôraznila Andrejuvová.

Andrejuvová uviedla, že ÚPN má v súčasnosti na stránke zverejnených asi 4 800 mien bývalých politikov a spolupracovníkov režimu páchajúcich násilie. Predkladateľka návrhu však očakáva, že v skutočnosti sa odobratie výhod bude týkať približne 7-tisíc ľudí, možno aj viac. K prvému odobratiu benefitov by malo dôjsť už od v roku 2022.
 

Prečítajte si tiež: Veronika Remišová: Najdôležitejšie na programovom vyhlásení vlády je to, čo tam už nie je

 

Návrh zákona o zrušení výsluhových odmien pre príslušníkov ŠtB predložil ešte v roku 2016 súčasný minister životného prostredia Ján Budaj.  Parlament takéto návrhy opakovane odmietal. Budaj zdôraznil, že štát dodnes honoruje odporcov slobody a demokracie. Zrušiť tieto výhody dlhuje Slovenská republika obetiam komunistického režimu. "V Slovenskej republike, na rozdiel od viacerých iných postkomunistických štátov, nedošlo k vysporiadaniu sa s totalitnými režimami," dodal.


Prijatie zákona má byť zároveň varovaním do budúcnosti. Raz a navždy sa tak potvrdí, že porušenia základných ľudských práv a slobôd nebudeme na Slovensku tolerovať. Nie je akceptovateľné, aby štát dával výsady bývalým vrcholovým predstaviteľom komunistickej moci a ich aparátu v bezpečnostných zložkách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies