Francúzska polícia zadržala po útoku na autobus Lyonu deväť ľudí

NETKY.SK • 30 Október 2023, 14:10 • 2 min
Francúzska polícia zadržala po útoku na autobus Lyonu deväť ľudí

MARSEILLE - Francúzska polícia zadržala deväť ľudí a pátra po ďalších podozrivých po nedeľňajšom útoku v Marseille na autobus s futbalistami Olympique Lyon. Počas indicentu zranili trénera Fabia Grossa i jeho asistenta Raffaelea Longa, následne odložili zápas 10. kola Ligue 1 medzi domácim klubom a Lyonom.

slovakia

left justify in out

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin pre televíziu BFM uviedol, že počas útoku, ktorý v nedeľu večer vyvolal celonárodnú pozornosť v súvislosti s obavami z futbalového násilia, bolo zranených aj päť policajtov. Na hosťujúci tím zaútočili okolo 18.45 h, keď prichádzal na štadión. Na autobuse rozbili štyri okná a Grossa zranili na tvári nad ľavým okom. Na fotografiách mal zakrvavenú tvár a neskôr bandáž na hlave.

Podľa agentúry AP je nepravdepodobné, že útok povedie k sankciám voči deväťnásobnému francúzskemu majstrovi, keďže sa odohral mimo štadióna Velodrome. Zodpovednosť za incident nesú verejné orgány a nie klub. Prípad prevzala komisia francúzskej ligy, ktorá má na starosti rozpis súťaží, a nie disciplinárna komisia.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino v reakcii vyhlásil, že vo futbale nie je absolútne žiadne miesto pre násilie, či už na ihrisku alebo mimo neho. Vyzval príslušné orgány, aby zabezpečili prijatie opatrení. "Vo futbale musia byť všetci hráči, tréneri a fanúšikovia bez výnimky v bezpečí, aby si mohli užívať náš šport," uviedol Infantino na Instagrame.

Francúzska ministerka športu Amelie Oudeaová-Casterová vyzvala na 'globálnu reakciu'. Zdôraznila, že francúzska liga, tímy a skupiny fanúšikov by mali prevziať zodpovednosť. "Sú to odporné obrázky, vidieť takto zničený autobus, krvavú tvár Grossa. Sú to neakceptovateľné činy, ktoré idú priamo proti hodnotám futbalu a športu," konštatovala Oudeaová-Casterová.

Pablo Longoria, prezident Olympique Marseille, povedal, že útok bol neprijateľný a klub zaželal Grossovi skoré uzdravenie. "Kvôli hŕstke bezohľadných ľudí bola pokazená dnešná oslava a 65.000 fanúšikov bolo pripravených o futbalový zápas," uviedol klub.

Pred zrušením duelu došlo k incidentom aj v priestoroch na štadióne Marseille. Niektorí fanúšikovia Lyonu sa prezentovali rasistických gestami na adresu domácich priaznivcov. Vedenie Lyonu v pondelok vo vyhlásení uviedlo, že si vyžiadalo kamerové záznamy, aby mohlo konkrétnych divákov identifikovať a "nepustiť ich na tribúny".


Atmosféra medzi oboma klubmi je dlhodobo napätá. Vyhrotila sa pred 10 rokmi, keď sa fanúšikovia Marseille a Lyonu pobili. Bitka si vtedy vyžiadala 17 zranených.

Agentúra AP pripomenula, že oba kluby sú v uplynulom čase pod tlakom. Marseille prehral tri z predchádzajúcich štyroch duelov a patrí mu v tabuľke 9. miesto. Lyon je jediný tím, ktorý sa v lige ešte netešil z víťazstva a s tromi bodmi je na poslednej 18. priečke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies