AKTUALIZÁCIA: Novú vládu v Afganistane povedie mulla Barádar

NETKY.SK • 3 September 2021, 06:04 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Novú vládu v Afganistane povedie mulla Barádar

KÁBUL - Organizácia sa spojila s Talibanom v bojoch v údolí Pandžšír, kde operuje front národného odporu vedený miestnym lídrom Ahmadom Masúdom. Militantné hnutie Taliban oznámilo kto povedie novú vládu. Zloženie novej vlády bude zrejme oznámené v sobotu.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 3.septembra 12:50

Novú vládu v Afganistane povedie spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdal Ghaní Barádar. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na najmenej tri zdroje z Talibanu.

 

Zloženie novej vlády bude zrejme oznámené v sobotu, a nie v piatok, ako sa to pôvodne očakávalo. Okrem Barádara, ktorý je šéfom politického úradu Talibanu, obsadia vysoké posty v novej vláde podľa nemenovaných zdrojov i Muhammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara, a Šér Mohammad Abbás Stánikzaj. "Všetci vrcholní lídri dorazili do Kábulu, kde vrcholia prípravy na ohlásenie novej vlády," povedal pre Reuters pod podmienkou anonymity jeden z členov Talibanu.

 

Pôvodne sa očakávalo, že zloženie kabinetu bude oznámené po piatkových popoludňajších modlitbách. Hovorca Talibanu však pre agentúru AFP uviedol, že sa tak stane najskôr v sobotuTaliban v stredu ohlásil, že najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu, ktorému bude podriadený premiér aj prezident, bude vodca tohto radikálneho hnutia Hajbatulláh Áchúndzáda.

 

Podľa Talibanu sú už diskusie o zložení vlády ukončené. Taliban už predtým uviedol, že nový kabinet vytvorí až po odchode všetkých amerických vojakov z krajiny. Spojené štáty dokončili svoj odsun v noci na utorok 31. augusta, keď z letiska v metropole Kábul odleteli posledné lietadlá s ich vojakmi, čím sa skončila 20-ročná vojenská prítomnosť USA v Afganistane.

 

Militantné hnutie obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a aktuálne čelí odporu už len v údolí Pandžšír severne od afganskej metropoly, kde prebiehajú ťažké boje a hlásia odtiaľ obete na životoch.

 

Pôvodná správa

Obe strany podľa televízie utrpeli v uplynulých dňoch straty. Masúd je synom zavraždeného veliteľa, niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie, Ahmada Šáha Masúda. Spolu s bývalým afganským viceprezidentom Amrulláhom Sálihom sa po ofenzíve Talibanu stiahol do svojho rodného údolia Pandžšír. V Pandžšíre sa nachádza niekoľkotisícová jednotka zložená z miestnych milícií a zvyškov afganskej armády i špeciálnych jednotiek. Útočisko a strategickú výhodu pri bojoch im poskytuje zložitý terén.

 

img

 

Prečítajte si: Rysuje sa možná spolupráca USA a Talibanu!

 

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid vo štvrtok vyhlásil, že jednotky Talibanu obsadili časť územia v údolí Pandžšír. "Začali sme (vojenskú) operáciu po tom, ako vyjednávanie s miestnou ozbrojenou skupinou zlyhalo. Utrpeli ťažké straty." 

 

Naopak, hovorca frontu uviedol, že hnutie odporu má plnú kontrolu nad všetkými priechodmi a odrazilo pokus Talibanu obsadiť jeden z okresov pri údolí. Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Vchádza sa tam úzkou roklinou, kde sa útočníci môžu stať ľahkým terčom ozbrojencov rozostavených na vyššie položených miestach.

 

Nová vláda

K oznámeniu novej vlády by mohlo dôjsť po tradičných piatkových modlitbách. Stane sa tak v atmosfére nedôvery voči islamistom, ktorí nedávno prešli premenou z povstaleckej skupiny na vládnucu silu, a len niekoľko dní po tom, čo Spojené štáty z Afganistanu úplne stiahli svoje jednotky a ukončili tak svoju 20 rokov trvajúcu vojenskú prítomnosť v krajine.

 

Západ podľa AFP zvolil nateraz vyčkávací prístup k spolupráci s Talibanom v budúcnosti, i keď už sa objavili určité náznaky otvárania sa voči tomuto hnutiu – keď napríklad spoločnosti Western Union a MoneyGram oznámili, že obnovujú prevody peňazí. AFP poznamenala, že ide o dôležité rozhodnutie, pretože mnoho Afgancov je závislých od finančnej pomoci  príbuzných v zahraničí.

Katar zasa informoval, že pracuje na znovuotvorení letiska v Kábule, čo pomôže preprave prípadnej humanitárnej pomoci.

 

Možno vás zaujme: Búra Taliban stereotypy z minulosti? Z Kábulu sa ozýva hudba!

 

AFP dodala, že v najbližších dňoch v krajinách susediacich s Afganistanom očakávajú ministrov zahraničných vecí Británie a Talianska, aby tam diskutovali o osude utečencov, ktorým by sa ešte mohlo podariť odísť z Afganistanu.

 

Agentúra spresnila, že taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio by mal v piatok navštíviť Uzbekistan, Tadžikistan, Katar a Pakistan s cieľom pomôcť afganským utečencom. Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab by mal do tohto regiónu zamieriť na budúci týždeň. Podľa AFP proaktívnejší postoj môže zaujať Čína. Hovorca Talibanu v piatok na sociálnej sieti Twitter napísal, že čínske ministerstvo zahraničných vecí sľúbilo, že ponechá svoje veľvyslanectvo v Afganistane otvorené a posilní bilaterálne vzťahy i humanitárnu pomoc.

 

Taliban už avizoval, že jeho vládnutie bude umiernenejšie ako v rokoch 1996-2001, keď ho k moci vyniesli roky konfliktu v krajine – najskôr sovietskej invázie v roku 1979 a potom občianskej vojny.

Režim Talibanu bol a je známy vlastnou interpretáciou islamského práva a ponižujúcim zaobchádzaním so ženami, ktoré sa svojho času nesmeli vzdelávať ani voľne pohybovať na verejnosti. Po nedávnom ovládnutí Afganistanu však Taliban deklaroval, že jeho vláda bude inkluzívnejšia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies