Austráliu v najbližšom období, podľa expertov, zaplaví množstvo smrtiacich pavúkov

NETKY.SK • 27 Január 2020, 15:12 • 2 min
Austráliu v najbližšom období, podľa expertov, zaplaví množstvo smrtiacich pavúkov

Obrovské požiare, ktoré zasiahli Austráliu spôsobili nezvratné škody na životnom prostredí. Potom prišli dažde, ktoré boj s týmto živlom uľahčili, ale tie zase na niektorých miestach spôsobili povodne. A teraz sa zdá, že Austráliu čaká ďalšia rana a to v podobe záplavy smrteľne jedovatých pavúkov.

slovakia

left justify in out

Austrália je domovom najmenej 40 druhov pavúkov z tejto čeľade. Jeden z nich, Atrax robustus, je považovaný za nejsmrtelnějšího pavúka na svete.

 

Majú ideálne podmienky

Predpokladajú to odborníci z Australian Reptile Park ako uvádza portál Science Alert. "Vydávame varovanie pre verejnosť, pretože nedávne mokro, ktoré bolo nasledované ďalšími horúcimi dňami, vytvorilo ideálne podmienky na to, aby sa pavúky z čeľade Atracidae rozšírili," uviedli odborníci z parku na videu zverejnenom na Facebooku.

 

Každý rok, keď je počasie vlhké, opúšťajú tieto pavúky svoje nory v húfoch. Jedným z dôvodov je zakurovanie ich príbytkov a druhým potreba párenia sa. Zaujímavé je tiež to, že samce majú až 6-násobne viac jedu než samičky a odborníci preto varujú práve pred nimi.

 

 

Dobrá správa

Australian Reptile Park však v tejto, na prvý pohľad zlej správe, vidí aj niečo dobré. V 80. rokoch minulého storočia začali program na zákazky protijedu voči tomuto pavúkovi a od tej doby nebol zaznamenaný jediný prípad úmrtia na jeho uhryznutie, napriek tomu, že počas sezóny dochádza k 30 až 40 uhryznutiam.

 

Odborníci okrem pokynov, ktoré zahŕňajú kontrolu šiat pred oblečením a vytriasaním topánok pred obutím, vyzývajú verejnosť, aby tieto pavúky odchytávali.

 

Vo videu ukázali, ako možno pavúka pomocou pohára a lyžice bezpečne odchytiť. Keď je v pohári, nedokáže sa po stenách šplhať a je bezpečne uväznený. Potom ho stačí už len odovzdať. Z pavúka následne extrahujú jed, ktorý vstrekujú v malých dávkach do králikov a z ich krvi vytvárajú protijed.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies