Bývalý premiérov poradca by nemal prijať schválené peniaze na projekty, tvrdí Naď

NETKY.SK • 25 Január 2021, 12:54 • 2 min
Bývalý premiérov poradca by nemal prijať schválené peniaze na projekty, tvrdí Naď

BRATISLAVA – Minister obrany Jaroslav Naď si myslí, že bývalý poradca premiéra Igora Matoviča by si nemal prevziať peniaze z pridelených dotácií.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď sa domnieva, že bývalý poradca predsedu vlády Pavol Kalinský by nemal prijať dotáciu vo výške približne 390 tisíc eur, ktoré mu v októbri minulého roka schválilo ministerstvo životného prostredia. Povedal to v relácií TV Markíza – Na telo.

 

Zároveň informoval o zmene zákona, ktorý zabráni štátnym zamestnancom či spolupracovníkom vlády v budúcnosti čerpať eurofondy.

 

OĽaNO presadzuje zmenu zákona

„Predseda vlády očakáva, že sa k tomu aj Pavol Kalinský postaví adekvátne, a to v najbližšej dobe. Aj ja si myslím, že by nemal prevziať žiadne peniaze,” povedal Naď.

 

„Keď bude chcieť niekto aj externe spolupracovať s vládou, bude musieť deklarovať, či nemá nejakú žiadosť o granty a podobne,” zdôraznil Naď.

 

img

 

Kedy by takýto zákon mohol byť v platnosti však spresniť nevedel. „Politicky sme sa na tom dohodli dnes. Budeme to riešiť v najbližšej dobe,” uzavrel minister obrany.

 

Kalinský bol externým poradcom premiéra Matoviča, ktorý sa rozhodol ukončiť túto spoluprácu po medializovaných informáciách o tom, že jeho občianske združenie “Pre lepšiu budúcnosť“ sa úspešne uchádzalo o dva granty z eurofondov.

 

Súvisiaci článok: Premiér prišiel o svojho poradcu. Dôvodom sú podozrenia z vybavovania dotácií

 

Proces prideľovania dotácií preverí prokurátor

Envirorezort sa bráni, že dotácie mu boli schválené za bývalého vedenia a odmietlo akékoľvek špekulácie naznačujúce klientelizmus. Schválené však boli 15. októbra 2020, teda už za súčasného vedenia.

 

img

 

Ako ďalej ministerstvo uvádza, peniaze mu zatiaľ vyplatené neboli. S informáciou o pridelení dotácií Matovičovmu poradcovi prišiel denník Hospodárske noviny v priebehu minulého týždňa vo štvrtok.

 

Ján Budaj prisľúbil, že celý proces prideľovania eurofondov tomuto združeniu dá preveriť, pričom sa obrátil aj na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Budaj preverí pridelenie dotácii občianskemu združeniu bývalého poradcu premiéra. Obráti sa aj na generálnu prokuratúru

 

Projekty mali splniť všetky podmienky

Kalinský odmieta akékoľvek podozrenia, že by dotácie získal vďaka spolupráci s úradom vlády. Tvrdí, že už minimálne 10 rokov pracuje s eurofondami na ochranu životného prostredia, ktoré splnili všetky požiadavky.  

 

"Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj a preto ukončím spoluprácu s úradom vlády," zareagoval Kalinský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies