Prokurátor požiadal o vydanie zatykača na Jána Kaľavského!

NETKY.SK • 27 September 2021, 15:37 • 2 min
Prokurátor požiadal o vydanie zatykača na Jána Kaľavského!

Na exšéfa operatívcov NAKA chcú vydať zatykač. Ján Kaľavský je zrejme momentálne v zahraničí. Práve on mal byť nasadeným agentom, ktorý priniesol nahrávky svedčiace proti vyšetrovateľom NAKA.

slovakia

left justify in out

Prokurátor špeciálnej prokuratúry požiadal sudcu o vydanie zatykača na Jána Kaľavského. Pre televíziu Markíza to potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

 

img

 

Prečítajte si viac: Súd by mal rozhodnúť o stíhaní zadržaných vyšetrovateľov NAKA už dnes!

 

„Potvrdzujem, že na Špecializovaný trestný súd bol z Úradu špeciálnej prokuratúry doručený návrh na vydanie Európskeho a Medzinárodného zatýkacieho rozkazu na obvineného Mgr. J. K., ktorým sa sudca pre prípravné konanie zaoberá," uviedla v stanovisku hovorkyňa.

 

Súvisiaci článok: NAKA zatkla bratislavského operatívca, ktorý mal z prostredia polície vynášať utajované informácie

 

Obvinenia voči Kaľavskému

Kaľavského obvinili len nedávno. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dňa 21. septembra 2021 vzniesol obvinenie osobe J. K. pre pokračujúcu korupčnú trestnú činnosť spáchanú v súbehu s pokračujúcim trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

 

Prečítajte si: Súd rozhodoval o väzbe zadržaných vyšetrovateľov do neskorej noci!

 

NAKA má v pláne vyšetrovať viacero známych mien vrátane jej exriaditeľa Branislava Zuriana či vyšetrovateľky z inšpekcie Diany Santusovej a iných. Pred niekoľkými dňami unikol takzvaný realizačný návrh, ktorý predchádza začatiu vyšetrovania. Podozrievajú ich zo zločinu založenia zločineckej skupiny. Jej úlohou mala byť diskreditácia vyšetrovateľov NAKA, ktorí rozplietali politicky citlivé kauzy.

 

Ján Kaľavský ako agent

Kaľavský figuruje ako svedok v prípade údajných manipulácií so svedeckými výpoveďami, ktoré vyšetruje inšpekčný tím. Z uznesenia o obvinení vyšetrovateľov NAKA vyplýva, že v istej fáze vyšetrovania z neho inšpekcia spravila agenta.

 

Znamená to, že na sebe mal nosiť odpočúvacie zariadenie a nahrávať si svojich vtedajších kolegov z NAKA. Aj Kaľavský bol totiž súčasťou tímu Očistec. Tieto odposluchy inšpekcia použila ako dôkaz voči vyšetrovateľom Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi. Vinu zo zneužívania právomoci odmietajú. Aktuálne sú v preventívnej a kolúznej väzbe spolu s ďalšími dvomi kolegami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies