Dušan Dedeček dostal 15 rokov väzenia

NETKY.SK • 8 Jún 2023, 13:58 • 2 min
Dušan Dedeček dostal 15 rokov väzenia

BRATISLAVA - Vodič Dušan Dedeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok o tom rozhodol senát Mestského súdu Bratislava I. Rozhodnutie o treste zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný na hlavnom pojednávaní priznal vinu. Trest si má odpykať v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Dostal tiež desaťročný zákaz činnosti v podobe šoférovania motorových vozidiel a trojročný ochranný dohľad. Predseda senátu Pavol Tomík uviedol, že súd prihliadal na viacero poľahčujúcich okolností, pričom nezistil žiadne priťažujúce okolnosti. Súd okrem iného zohľadnil priznanie obžalovaného a pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu.

 

Obžalovaný Dušan Dedeček sa vzdal práva na podanie odvolania. Prokurátor si ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania. "Uložený trest považujem osobne za dosť prísny, ale prijali sme ho," povedal obhajca obžalovaného Jiří Kučera. O prísnom treste hovoril aj vzhľadom na vek svojho klienta.

 

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo podal na Dušana Dedečka v závere marca obžalobu pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia. Obžalovaný je väzobne stíhaný pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti. "Počas celého trestného konania bola spornou otázkou jedine právna kvalifikácia skutku," priblížil prokurátor. Víta, že si súd osvojil kvalifikáciu skutku uvedenú v obžalobe. Lehotu na odvolanie si ponechal z dôvodu, že rozhodovanie o opravných prostriedkoch je v rukách vedúceho prokurátora. "Vec mu budem referovať a tlmočiť mu budem aj odôvodnenie súdu," podotkol Chylo.

 

Splnomocnenec jednej z rodín obetí Patrik Benčík vyjadril nesúhlas s výškou uloženého trestu. "Pätnásť rokov je veľmi málo," povedal s tým, že trest skôr zodpovedá tomu, ako keby išlo o konanie o dohode o vine a treste.

 

Dopravná nehoda v centre Bratislavy si 2. októbra 2022 vyžiadala päť mŕtvych a niekoľko zranených osôb. Dušan Dedeček mal podľa obžaloby šoférovať v štádiu ťažkého stupňa opitosti. Jeho automobil dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu. K stretu s prvou osobou malo prísť pri rýchlosti 107 kilometrov za hodinu. Na zastávke sa malo nachádzať približne 40 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona