Pozrite si, aké opatrenia platia v Bratislave a jej okolí

NETKY.SK • 14 September 2020, 15:24 • 2 min
Pozrite si, aké opatrenia platia v Bratislave a jej okolí

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) informoval o sprísnených opatreniach, ktoré schválil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

slovakia

left justify in out

Opatrenia platia od pondelka (14. septembra). Sprísnený režim sa dotkol domovou sociálnych služieb (DSS) ako aj ostatných inštitúcií v pôsobnosti BSK.

 

 

V DSS sú zakázané návštevy v interiéroch, kultúrne zariadenia budú fungovať v obmedzenom režime podľa usmerní RÚVZ, školy sa riadia manuálom Ministerstva školstva SR a autobusy prímestskej dopravy sa pravidelne dezinfikujú.

 

 

Sprísnené opatrenia v DSS

Ako informovala bratislavská župa, v zariadeniach sociálnych služieb v Bratislavskom kraji od pondelka (14. septembra) platí zákaz návštev v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti.

 

img

 

Takisto sa neodporúča organizovať hromadné podujatia určené pre seniorov v akomkoľvek počte. Povinné je aj očkovanie klientov proti sezónnej chrípke a bakteriálnym pneumokokom.

 

Súvisiaci článok: Matúš Vallo: Sprísnenie opatrení v Bratislave bude mať vážne dopady na tisícky ľudí

 

Nariadenia RÚVZ bratislavská župa rozšírila aj o ďalšie opatrenia. Ich cieľom je predísť šíreniu koronavírusu a ochrániť zdravie a životy klientov, či zamestnancov.

 

img

 

Jedným z nich je sprísnenie vychádzok - napr. v určitom čase a so sprievodom zamestnanca zariadenia. Zároveň sa sprísnené pravidlá dotkli aj návštev vonku. Tu župa obmedzila počet ľudí počas návštev a určila presný čas.

 

Kapacita návštevníkov plavární sa znížila na polovicu

Na základe nariadenia RÚVZ bude obmedzené aj fungovanie plavární. Počet návštevníkov sa znížil na 50 % zo stanovenej kapacity.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér nedopustí zánik športu, pomôcť chce aj rezort školstva

 

Obmedzená tak bola prevádzka bazéna v Zariadení sociálnych služieb Gaudeamus, ktorý poskytuje služby tak klientom, ale aj verejnosti a športovým klubom.

 

V Bratislave zatvorili už tri triedy

Stredné župné školy postupujú v zmysle usmernení Ministerstva školstva SR. K dnešnému dňu (14. septembra) má BSK zatvorené tri triedy na troch stredných školách. V domácom prostredí sa aktuálne učí takmer 80 žiakov. Ide o pezinské Gymnázium, bratislavské Gymnázium Ivana Horvátha a Tanečné konzervatórium E. Jaczovej.

 

Viac k téme: Milanová súhlasí s prísnejšími opatreniami na Slovensku

 

„Priestory škôl, na ktorých boli pozitívne testovaní žiaci, boli dôkladne vydezinfikované. Pozitívne testovaná na Covid-19 bola aj zamestnankyňa na Gymnáziu L. Novomeského v Bratislave. Škola má dnes riaditeľské voľno a na celej škole prebieha dezinfekcia,“ uviedla župa.

 

Obmedzenie hromadných akcií

Zákaz sa dotkol aj hromadných podujatí. Pre športové, spoločenské a kultúrne akcie platí, že v exteriéroch môže byť v jednom okamihu maximálne 100 osôb a v interiéroch 50 osôb. Zmeny nastali aj v prípade divadiel, ktoré má vo svojej pôsobnosti BSK.

 

Mohlo by vás zaujímať: Petíciu za svadby do 150 hostí podpísali tisícky ľudí

 

„Fungovať budú v zmysle nariadení RÚVZ s dôsledným dodržiavaním všetkých hygienických a protiepidemiologických opatrení. Predstavenia a plánované premiéry sa zatiaľ nerušia. Riaditelia kultúrnych zariadení budú situáciu sledovať a vyhodnocovať, či je rentabilné dané predstavenia v takom malom počte realizovať,“ informovala župa.

 

img

 

Pandemická komisia tiež presadzuje, aby sa od stredy (16. septembra) zakázali aj hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach okrem svadieb a posedení po pohreboch. Od 1. októbra chce však zaviesť plošný zákaz svadieb a rodinných osláv s maximálnou kapacitou do 30 hostí.

 

Doprava premáva v plnom režime

Prímestská autobusová doprava premáva v plnom režime s platnosťou cestovných poriadkov od 1. septembra 2020.

 

BSK ubezpečuje všetkých cestujúcich, že autobusy sú pravidelne dezinfikované polymérom. Do autobusov je možný vstup len s rúškom, šatkou, šálom alebo čímkoľvek, čo prekryje ústa a nos.

 

Súvisiaci článok: Na Slovensku sa sprísňujú opatrenia. Rúška už aj na terasách reštaurácii a svadby len s obmedzeným počtom hostí

 

Rúška treba mať nasadené počas celej cesty. Dopravca Slovak Lines inštaloval do svojich autobusov mechanické zábrany, ktoré oddelili vodičov od cestujúcich. Platí aj zákaz sedieť v prvom rade sedadiel za vodičom.

 

img

 

„BSK zostáva aj naďalej zodpovedným krajom a nič nenecháva na náhodu. Vedenie kraja permanentne sleduje epidemiologickú situáciu a už od júla apeluje a vyzýva na dodržiavanie všetkých opatrení a to tak u obyvateľov kraja, ale i Slovenska,“ apeluje BSK na verejnosť.

 

V nemocniciach sú zakázané návštevy na všetkých lôžkových oddeleniach s výnimkou návštev kňazov za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim pri dodržaní protiepidemických opatrení.

 

Všetkým cirkvám a predstaviteľom cirkví sa nariaďuje prijatie takých opatrení, aby sa minimalizovala možnosť šírenia nového koronavírusu pri organizovaní cirkevných akcií a obradov/úkonov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona