Zdá sa, že džentlmeni sú opäť v móde

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 06:21 • 2 min
Zdá sa, že džentlmeni sú opäť v móde

Muž musí spĺňať prinajmenšom niekoľko kritérií, aby bolo možné označiť ho za džentlmena.

slovakia

left justify in out

Po prvé, musí dbať na povesť ženy. Ak aj ľahostajne krúti hlavou nad tým, čo si verejnosť myslí o ňom, nesmie rovnaký postoj zaujať aj voči dáme. Po druhé, mal by vedieť, čo je slušné a aké správanie je nanajvýš neprípustné. Po tretie, nikdy nie je vhodné, aby sa nestaral o svoj zovňajšok.

 

img

 

Prečítajte si: Zaslúži si mladý Willy Wonka vlastný film? Rozhodne áno!

 

Nuž a je toho toľko, čo robí z muža džentlmena, ale radšej tieto zásady treba nechať na niekoho zasvätenejšieho. Autorka Julia Quinn by mohla byť povolaná osoba na dovysvetlenie ďalších nesporne dôležitých zásad. Jej úžasne pútavá séria o rodine Bridgertonovcov, ktorá sa odohráva v 19. storočí, je priamym dôkazom, že ona vie rozoznať na míle ďaleko správneho mládenca.

 

Seriál
Napriek tomu, že Bridgertonovci vyšli v knižnej podobe už vo vzdialenejšej minulosti, rozruch narobili až teraz. Dôvodom je seriál nakrútený podľa románovej predlohy, ktorý je možné sledovať na Netflixe, a ak by sa napísalo, že jeho úspech je znamenitý, bolo by to málo na vyjadrenie získanej obľuby. Keď sa ale spojí romantika, zmysel pre humor a jemná historická atmosféra, v ktorej vládne spoločnosť celkom odlišná od dnešnej, niet sa ani čo čudovať. Kto by sa nerád zatúlal na prechádzku do inej doby a aspoň na pár chvíľ sa tak odpútal od každodennej starosti?

 

 

Osem súrodencov
Vec sa má tak, že lady Bridgertonová, veľavážená vdova, sa má čo obracať. Na starosť má osem detí, čo je už samo o sebe príčina na viac vrások. Ak si spomínaná dáma na niečo potrpí, potom je to akási vnútorná povinnosť matky, ktorá ju dotláča, aby uviedla všetkých potomkov do šťastlivého manželstva. Ľahké to, chuderka, nemá ani s jedným, hoc jej snahy sú pozoruhodné. Ešteže je tvrdohlavá a nedá sa odradiť, ani keby sa proti jej vôli postavilo celé Anglicko. Ak by taká nebola, rozhodne by o každom z ôsmich ratolestí nemusela vzniknúť samostatná kniha.

 

Na plese
Séria sa otvára časťou nazvanou Vojvoda a ja, a lepšie sa rozbehnúť ani nemôže. Vzrušujúca zápletka sa začína v roku 1813, keď Londýn zažíva povestnú plesovú sezónu. Najstaršia dcéra, Daphne Bridgertonová sa rúti do víru tanečných večierkov a honu na ženícha, a to aj napriek tomu, že už utrpela hneď viaceré neúspešné pokusy. Problém je v tom, že slobodní mladí alebo aj starší muži, ju vnímajú skôr ako priateľku, a teda v nej nevidia objekt túžby.  Situáciu sťažuje skutočnosť, že Daphne, na rozdiel od iných dievčat, ktoré vedia byť spokojné aj ako staré dievky, sa tak veľmi chce vydať!

 

img

 

Vojvoda
Kým mesto klebetí, šušká a priam očakáva nejaký škandál, otrasie ním príchod vojvodu Hastingsa. Muž s takým honosným titulom je priam snom každej matky, ktorá mieni dcérušku vydať čo najvýhodnejšie. Vojvoda je však zaprisahaný starý mládenec, a aby to zmenil, muselo by sa udiať niečo naozaj závažné. Možno niečo ako stretnutie so slečnou Daphne Bridgertonovou.

 

Julia Quin má talent, ako nielen chvíľkovo držať pozornosť čitateľa, ale rovnako dobre ju dokáže udržať až do poslednej bodky na záverečnej strane. Čo na tom, že je príbeh predvídateľný, nijako duchovne neobohatí a neprinesie ani zaujímavé fakty z historického obdobia? Číta sa to tak výborne, že ani najväčšia chyba sa nebude zdať ako nedostatok, ale skôr ako nedokonalá dokonalosť. Kto raz skúsi, je pravdepodobné, že bude s pocitom typickým pre vytvárajúcu sa závislosť, vyhľadávať ďalšie časti skladačky, aby sa rozprávanie o rodine Bridgertonovcov vlialo do úplného celku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies