Nebezpečná búrka má už 15 obetí, presúva sa na ďalšie krajiny!

NETKY.SK • 29 Október 2013, 07:53 • 2 min
Nebezpečná búrka má už 15 obetí, presúva sa na ďalšie krajiny!

PETROHRAD - Silná búrka, ktorá v nedeľu a v pondelok vyčíňala na západe Európy, sa presunula na sever kontinentu a zasiahne aj ruskú metropolu Petrohrad.

slovakia

left justify in out

Pred prípadnými povodňami a silným vetrom varujú tamojší meteorológovia. Tí rýchlosť vetra odhadujú na 15 až 20 metrov za sekundu, pričom najhoršia situácia bude vo Fínskom zálive a na jazere Ladoga neďaleko mesta. Tu by mal vietor následkom príchodu búrky, ktorú Briti pomenovali St. Jude, zosilnieť až na takmer 30 kilometrov za sekundu, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Búrka, ktorá zasiahla najprv Britániu a neskôr Francúzsko, Nemecko, Holandsko a Škandináviu, je jednou z najhorších, aké zasiahli región za posledné roky. Médiá jej dali prezývku Svätý Júda, po patrónovi beznádejných prípadov, ktorý sa tradične slávi 28. októbra. Silná búrka sprevádzaná mohutným vetrom so silou hurikánu si vyžiadala už najmenej 15 obetí. Informovala o tom agentúra AP.

Na anglickom ostrove Wight dosiahol vietor v nárazoch rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, pričom najsilnejší bol popoludní v Dánsku, keď v okolí Kodane dosahoval rýchlosť až 194 kilometrov za hodinu. Najvážnejšie problémy spôsobovali popadané stromy a elektrické vedenie. Najviac obetí zaznamenali v Nemecku, kde zahynulo šesť ľudí, zväčša po páde stromu. V Británii je päť potvrdených úmrtí a v Holandsku a Dánsku po jednom. Úrady vo Francúzsku stále pátrajú po jednej žene, ktorú stiahlo more.

V Nemecku bola ochromená železničná doprava, ale i letiská v Düsseldorfe a Hamburgu, ktoré zrušili viacero letov. Pri holandskom prístave Ijmuiden sa nachádzal v rozbúrenom mori trajekt DFDS Seaways z anglického Newcastlu s približne 1100 ľuďmi na palube, ktorý pre zlé počasie nemohol priplávať k brehu. Kapitán plavidla sa rozhodol preplávať do pokojnejších vôd ďalej od pobrežia s cieľom prečkať búrku a počkať na lepšie poveternostné podmienky.

Jedným z najviac zasiahnutých miest bol Amsterdam, kde bolo vidieť množstvo stromov v kanáloch, ako aj vyvrátené lavičky, smetné koše či iné predmety, ktoré v centre mesta skončili na električkových koľajach, čo takmer znemožnilo tento druh verejnej dopravy.

Búrka ochromila vlakovú dopravu medzi centrom Londýna a letiskami Gatwick a Stansted, pričom spôsobila zrušenie najmenej 130 letov na londýnskych letiskách. Najprv pre búrku zatvorený dôležitý prístav Dover, hlavný vstupný bod pre lodnú dopravu z Francúzska do Británie, už opäť otvorili.

Bez elektriny zostali najmä v Británii a Francúzsku desaťtisíce domácností. Lodná doprava medzi Dánskom a Švédskom bola pozastavená, rovnako utrpela v týchto severských krajinách aj cestná a železničná doprava. Zatvorený bol pre popadané stromy aj takmer osemkilometrový most Oresund spájajúci obe krajiny. Regionálne vlaky okolo Kodane premávali s obmedzeniami pre popadané stromy a elektrické vedenie.

Švédsky hydrometeorologický úrad SMHI vydal najvyšší stupeň varovania pre päť okresov na juhozápade krajiny.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies