Britský princ Charles vyzval krajiny povojnového Balkánu, aby sa nestali zajatcami minulosti

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 09:37 • 2 min
Britský princ Charles vyzval krajiny povojnového Balkánu, aby sa nestali zajatcami minulosti

BELEHRAD - Britský princ Charles vo štvrtok v srbskej metropole vyzval krajiny povojnového Balkánu, aby sa usilovali o zmierenie, pracovali na mieri a nestali sa zajatcami svojej búrlivej minulosti.

slovakia

left justify in out

Povedal, že hoci sa po etnických vojnách v 90. rokoch mier a stabilita na Balkán vrátili, treba pre upevnenie mieru urobiť viac. "Každú spoločnosť a krajinu utvára jej minulosť, ale na Zemi je pravdepodobne len málo miest, kde cítiť váhu dejín viac ako na Balkáne," citovala princa Charlesa agentúra AP. "Nikto by nemal zabudnúť ani ignorovať túto minulosť, ale oveľa dôležitejšie je nestať sa jej zajatcami," dodal.


V príhovore, ktorý mal v Belehrade v Deň sv. Patrika, patróna všetkých Írov, pripomenul atentát na svojho strýka lorda Mountbattena, ktorého v roku 1979 spolu s jeho vnukom zabil výbuch bomby na lodi neďaleko západného pobrežia Írska.


Vo vojne, ktorá vypukla po rozpade bývalej Juhoslávie, bolo zabitých vyše 100.000 ľudí a milión ďalších prišlo o strechu nad hlavou. Napätie medzi krajinami tohto regiónu dlho pretrvávalo, zmiernilo ho až ich úsilie o vstup do Európskej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies