Za mesiac bojov ušlo zo Sudánu asi 200.000 ľudí

NETKY.SK • 13 Máj 2023, 17:00 • 2 min
Za mesiac bojov ušlo zo Sudánu asi 200.000 ľudí

ŽENEVA - Približne 200.000 ľudí už utieklo zo Sudánu pred ťažkými bojmi, ktoré v krajine vypukli v polovici apríla. Státisíce ďalších obyvateľov sú vnútorne vysídlené v rámci krajiny, upozornila v piatok Organizácia Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na to, že násilie v Sudáne pokračuje už štvrtý týždeň, takmer 200.000 utečencov a navrátilcov bolo nútených utiecť z krajiny, pričom ďalší každodenne prekračujú hranice, hľadajúc bezpečnosť," povedala novinárom v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Olga Sarradová. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) je v Sudáne vnútorne vysídlených viac než 700.000 ľudí.

 

V dôsledku bojov, ktoré vypukli 15. apríla, už zahynulo vyše 750 osôb a ďalších 5000 utrpelo zranenia. Sarradová zároveň upozornila, že humanitárna reakcia na sudánsku krízu je veľmi "náročná a nákladná". Utečenci totiž často prichádzajú do odľahlých pohraničných oblastí, kde sú služby a infraštruktúra chabé alebo vôbec neexistujú a hostiteľská populácia už trpí v dôsledku zmeny klímy a nedostatku potravín. "Nadchádzajúce obdobie dažďov len sťaží logistiku, pretože mnoho ciest bude nepriechodných," dodala.

 

Do susedného Čadu iba v uplynulých dňoch prišlo zhruba 30.000 utečencov, čím celkový počet ľudí, ktorí do tejto krajiny prišli zo Sudánu, stúpol na 60.000, cituje AFP. "Takmer 90 percent utečencov tvoria deti a ženy, z ktorých mnohé sú tehotné," uviedla Sarradová. UNHCR zároveň upozornil, že 20 percent týchto detí vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov trpí akútnou podvýživou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies