V Žiline sa začína Medzinárodný festival animácie Fest Anča

NETKY.SK • 29 Jún 2023, 16:00 • 2 min
V Žiline sa začína Medzinárodný festival animácie Fest Anča

BRATISLAVA - Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa vo štvrtok začína v Žiline. Do 2. júla premietne pestrú selekciu domácich a zahraničných krátkych animovaných filmov.

slovakia

left justify in out

Diváci sa môžu tešiť aj na celovečerné snímky súvisiace s ústrednou témou 16. ročníka festivalu Utópie, ale aj prednášky, premietania pre deti a ďalšie sprievodné podujatia. Organizátori pripravili v závere školského roka zaujímavý program aj pre detských divákov, ktorým sú určené filmové projekcie aj divadelné predstavenia. Špeciálne festivalová nedeľa sa bude niesť v znamení detského programu v Mestskom divadle Žilina.

 

Festival sa koná aj v žilinskej Novej synagóge, kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a na ďalších miestach. Z takmer 1400 prihlásených filmov vybrala predvýberová komisia 230 filmov. O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom filme bude rozhodovať nezávislý tvorca animovaných filmov Malte Stein, pôvodom taiwanský režisér Cheng-hsu Chung a režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch.

 

img

 

Deti a ich rodičia si prídu na svoje počas celého festivalu. Filmový program si budú môcť vychutnať v rámci viacerých súťažných i nesúťažných sekcií. Čaká na nich animovaná tvorba, ktorú bežne nevidieť na obrazovkách televízie či v komerčných multiplexoch. V medzinárodnej súťaži krátkych animovaných filmov pre deti festival uvedie osem originálnych titulov, ktoré ich tvorcovia vytvorili v priebehu posledných dvoch rokov. Patrí medzi ne aj vtipný príbeh T-Rex nemeckej režisérky Julie Ocker o dinosaurovi, ktorý nevie hrať basketbal. "Švajčiarsky krátky film Jazierko zas predstaví nepoznaný svet obyvateľov jedného (ne)obyčajného rybníka," približujú organizátori.

 

Dospelí priaznivci animovaného filmu sa môžu tešiť na kultový science fiction film Chronopolis (1982). Festival premietne aj legendárnu francúzsko-československú koprodukciu Divoká planéta (1973) či oceňovaný japonský film Mnoho severov (2021). Masterclass uvedie poľská animátorka Marta Pajek, ktorá v Žiline predstaví aj svoju trilógiu Nemožné objekty a iné príbehy.

 

Fest Anča má v programe aj blok slovenských animovaných filmov študentov Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ktorý premietne pri príležitosti 30. výročia vzniku Ateliéru animovanej tvorby. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies