Britskí vedci: Za rozšírenie nákazy u včiel môžu ľudia

NETKY.SK • 5 Február 2016, 13:02 • 2 min
Britskí vedci: Za rozšírenie nákazy u včiel môžu ľudia

BRATISLAVA - Za rozšírením vírusu ohrozujúceho včely stojí obchod s týmto blanokrídlym hmyzom.

slovakia

left justify in out

Upozornili na to britskí vedci, podľa ktorých zdrojom nákazy sú predovšetkým včely medonosné (Apis mellifera) pochádzajúce z Európy. Ako uviedli v štúdii publikovanej v magazíne Science, dokazuje to spôsob, akým sa nákaza rozšírila po planéte.


Včelám na Zemi hrozí vyhynutie pre takzvaný Vírus deformovaných krídel (DWV). Ak navyše populáciu napadnú parazity nazývané klieštiky, znamená to pre ňu dvojité nebezpečenstvo, pretože kým sa klieštiky živia larvami včiel, DWV zabíja dospelé jedince. Práve táto kombinácia stála za uhynutím miliónov včiel po celej planéte v ostatných dekádach.


Vedci z univerzít v Exeteri, Sheffielde a Salforde preto analyzovali DNA včiel a klieštikov z 32 oblastí v 17 krajinách. Výsledky ukázali, že DWV sa nerozšíril prirodzene. Pri prirodzenom šírení nákazy by sa totiž vírus prenášal medzi krajinami ležiacimi blízko seba. Vedci ale zistili, že nákaza na Novom Zélande má pôvod v Európe. To podľa nich nasvedčuje tomu, že za šírením vírusu je človek a jeho činnosť. “Naša štúdia zistila, že Vírus deformovaných krídel je hlavnou hrozbou pre včelie populácie po celom svete, a že túto epidémiu spôsobuje obchod a prevážanie včelích populácií,” priblížil Roger Butlin z Univerzity v Sheffielde. “Domestikované medonosné včely sú veľmi dôležité pre náš poľnohospodársky systém, no táto štúdia ukazuje, aké sú riziká pri presúvaní zvierat a rastlín po planéte. Dôsledky môžu byť devastačné pre domestikované a tiež divo žijúce živočíchy,” dodal. Vedci teraz vyzývajú na zavedenie obmedzení pri prevoze včiel a krokov vedúcich k vyššej ochrane populácií pred napadnutím klieštikmi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies