Britské rodiny žiadajú vládu o pomoc, nemajú z čoho platiť za utečencov z Ukrajiny

NETKY.SK • 18 August 2022, 13:56 • 2 min
Britské rodiny žiadajú vládu o pomoc, nemajú z čoho platiť za utečencov z Ukrajiny

LONDYN – Tisícom ukrajinských utečencov, ktorých prijali obyvatelia Spojeného kráľovstva, hrozí, že zostanú bez strechy nad hlavou. Náklady na ich bývanie sú veľké vzhľadom na prehlbujúcu sa hospodársku krízu v krajine. Informovali o tom v stredu noviny The Intependent.

slovakia

left justify in out

Podľa The Independent, niektoré britské rodiny, ktoré prijali utečencov, požiadali vládu Spojeného kráľovstva o zdvojnásobenie príspevku z 350 libier (420 USD) mesačne na 700 libier (840 USD).

 

Údaje Národného štatistického úradu hovoria, že približne jeden zo štyroch Britov, ktorí poskytli prístrešie ukrajinským utečencom, plánuje do šiestich mesiacov odmietnuť účasť na programe prijímania migrantov z dôvodu ťažkej ekonomickej situácie v krajine.

 

img

 

V tejto súvislosti už viac ako 1 000 utečencov z Ukrajiny podpísalo hromadný list, v ktorom žiadajú, aby im boli pridelené trvalé pobyty a nezostali na ulici. Podľa štatistík sa začiatkom júla ocitlo v Spojenom kráľovstve viac ako 1 000 Ukrajincov bez domova, v dôsledku mnohých odmietnutí od miestnych obyvateľov, ktorí s nimi najprv uzavreli dohody o bývaní. Sú medzi nimi aj Ukrajinci, ktorí bývanie odmietli pre údajné nevyhovujúce životné podmienky.

 

V súčasnosti v Spojenom kráľovstve existuje pre Ukrajincov takzvaný sponzorovaný azylový systém: potrebujú mať pozvanie od jednotlivcov, charitatívnych organizácií alebo komunít, ktoré zaručujú utečencom ich prístrešie alebo zaplatia za ich bývanie. Vláda zároveň platí 350 libier mesačne Britom, ktorí prijímajú utečencov. V rámci tohto programu sa do kráľovstva presťahovalo takmer 80 000 Ukrajincov.

 

 

 

img

 

Okrem tohto programu Spojené kráľovstvo spustilo aj program zlučovania rodín, aby do krajiny mohli prísť príbuzní tých Ukrajincov, ktorí už v Spojenom kráľovstve žijú. Od začiatku vojny sa do Británie presťahovalo viac ako 100 000 ukrajinských utečencov.

 

V marci vydalo londýnske Centrum pre ekonomický a obchodný výskum správu, ktorá varovala, že Británii hrozí najväčší pokles životnej úrovne od 50. rokov minulého storočia.

 

Podľa oficiálnych údajov sa miera inflácie v krajine v júli v ročnom vyjadrení zvýšila na 10,1 %, čo bolo najvyššie číslo za posledných 40 rokov. Podľa najnovších odhadov anglickej banky môže na jeseň miera inflácie v krajine prekročiť 13 %.   

 

Prečítajte si aj: Biden sa musí prestať báť Putina, pomoc Ukrajine stále nie je dostatočná



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies