Cestovné odporúčanie pre všetky krajiny sveta

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 12:21 • 2 min
Cestovné odporúčanie pre všetky krajiny sveta

Vláda Slovenskej republiky schválila Cestovateľský semafor, ktorý posudzuje jednotlivé krajiny z pohľadu vývinu ich epidemickej situácie, stavu zaočkovanosti populácie a možnosti šírenia nových mutácií vírusu.

slovakia

left justify in out

Na základe hodnotenia sú krajiny následne zaradené do jednej z troch farebných kategórií. Farebná kategorizácia má priamy dopad na určenie podmienok návratu osôb do SR zo zahraničia.

 

img

 

Aktuálne rozdelenie krajín podľa cestovateľského semaforu

 

Zelené krajiny

Krajiny Európskej únie a krajiny s priaznivým vývinom epidemickej situácie alebo vysokou mierou zaočkovanosti. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí však napriek dobrej situácii odporúča občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do krajín zaradených v zozname zelených krajín.

 

Zoznam

Andorra, Austrália, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Chorvátsko, Island, Írsko, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macao, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Singapur, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Taiwan

 

Pravidlá pre príchod zo zelených krajín

Pravidlá platia pre osoby, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny zaradené do zoznamu zelených štátov. Ak ste okrem nich v tomto období zároveň navštívili aj krajiny zaradené do červeného alebo čierneho zoznamu, treba postupovať podľa pravidiel pre „horšiu“ krajinu.

 

img

 

Osoby vracajúce sa na územie Slovenska sú povinné sa registrovať a byť schopné preukázať sa na požiadanie potvrdením o registrácii pri vstupe aj počas pobytu na území SR. Ak vstupujete na územie Slovenskej republiky leteckou dopravou, ste zároveň povinní vyplniť elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho.

 

Ak sa po návrate zo zahraničia u niekoho objavia príznaky COVID-19, je povinný to ohlásiť svojmu všeobecnému lekárovi či pediatrovi, ak na území SR lekára nemá, nahlási to lekárovi príslušného samosprávneho kraja.

 

Karanténa

Nariaďuje sa karanténa v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení, ktorá sa končí obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 alebo negatívneho výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19, pričom laboratórnu diagnostiku na ochorenie COVID-19 je možné vykonať už v prvý deň izolácie.

 

Ak osoba test nepodstúpi, karanténa v prípade bezpríznakového priebehu končí dovŕšením 14. dňa. Domáca karanténa sa týka aj všetkých osôb v spoločnej domácnosti, končí sa súčasne s izoláciou osoby, ktorá prišla zo zahraničia.

 
Výnimky

Výnimky sa týkajú zaočkovaných osôb. Týkajú sa taktiež osôb, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac, ako 180 dňami a osôb do 18 rokov.

 

Červené krajiny

Do tejto kategórie patria krajiny s nepriaznivou epidemickou situáciou. Ministerstvo odporúča občanom necestovať do krajín zaradených v zozname červených krajín.

 

img

 

Zoznam

Albánsko, Arménsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Kirgizsko, Libanon, Malajzia, Moldavsko, Mongolsko, Portoriko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan

 

Pravidlá pre príchod z červených krajín

Pravidlá platia pre osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili niektorú z krajín zaradenú do zoznamu červených štátov a zároveň nenavštívili žiadnu z krajín zaradenú do zoznamu čiernych štátov. Pri vstupe na územie Slovenska sú tieto osoby povinné sa registrovať a byť schopné preukázať sa na požiadanie potvrdením o registrácii pri vstupe aj počas pobytu na území SR.

 

Ak vstupujete na územie Slovenskej republiky leteckou dopravou, ste zároveň povinní vyplniť elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho.

 

Ak sa po návrate zo zahraničia u niekoho objavia príznaky COVID-19, je povinný to ohlásiť svojmu všeobecnému lekárovi či pediatrovi, ak na území SR lekára nemá, nahlási to lekárovi príslušného samosprávneho kraja.

 

Karanténa

Pre tieto osoby je nariadená karanténa v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení, ktorá sa končí obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu, pričom test možno podstúpiť najskôr na ôsmy deň po návrate.

 

Ak osoba test nepodstúpi, karanténa v prípade bezpríznakového priebehu končí dovŕšením 14. dňa. Osoby, ktoré prišli z „červenej“ krajiny a boli zaočkované alebo prekonali COVID-19, musia absolvovať domácu karanténu, čo však neplatí v prípade, ak ide o zaočkovaných ľudí, ktorí bývajú na Slovensku a pracujú v „červenej“ krajine alebo naopak.

 

img

 

Karanténa sa týka aj všetkých osôb v spoločnej domácnosti, končí sa súčasne s izoláciou osoby, ktorá prišla zo zahraničia. Osoby zo spoločnej domácnosti nemusia ísť do domácej karantény, ak ide o zaočkované osoby a o osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami

 

Za návštevu štátu zaradeného do zoznamu červených štátov sa nepovažuje tranzit osoby kratší ako 8 hodín bez zastavenia za účelom iným, ako doplnenie pohonných hmôt alebo tranzit cez letisko, bez opustenia priestorov letiska. V takomto prípade sa návšteva štátu zaradeného do zoznamu červených štátov považuje za návštevu štátu zaradeného do zoznamu zelených štátov.

 

Čierne krajiny

Krajiny so zlým vývojom epidemickej situácie alebo šírením nebezpečných variantov COVID-19. Zoznam čiernych krajín tvoria všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú uvedené na zelenom a červenom zozname. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky taktiež dôrazne odporúča občanom necestovať do krajín zaradených v zozname čiernych krajín.

 

Zoznam

Všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom alebo červenom zozname.

 

Karanténa

Pre osoby, ktoré navštíili jednu z čiernych krajín je nariadená karanténa v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení, osoba musí podstúpiť testovanie najskôr na ôsmy deň po návrate. Aj v prípade, že test bude negatívny, karanténa sa končí dovŕšením 14. dňa.

 

Osoby, ktoré prišli z „čiernej“ krajiny a boli zaočkované alebo prekonali COVID-19, musia ísť do domácej izolácie, čo neplatí v tom prípade, ak ide o zaočkovaných ľudí, ktorí bývajú na Slovensku a pracujú v „čiernej“ krajine alebo naopak.

 

Domáca karanténa sa týka aj všetkých osôb v spoločnej domácnosti, končí sa súčasne s izoláciou osoby, ktorá prišla zo zahraničia. Osoby zo spoločnej domácnosti však nemusia ísť do domácej karantény, ak ide o zaočkované osoby alebo osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami

 

Za návštevu štátu zaradeného do zoznamu čiernych štátov sa nepovažuje tranzit osoby kratší ako 8 hodín bez zastavenia za účelom iným ako doplnenie pohonných hmôt alebo tranzit cez letisko, bez opustenia priestorov letiska. V takomto prípade sa návšteva štátu zaradeného do zoznamu čiernych štátov považuje za návštevu štátu zaradeného do zoznamu zelených štátov

 

img

 

Upozornenie

Situácia vo svete je nepredvídateľná a rýchlo sa mení, takže ktokoľvek vycetsuje, vystavuje sa riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo ďalším komplikáciám pri cestovaní. 

 

Prečítajte si: Slováci sú pripravení vyraziť na dovolenku ku moru. Podľa prieskumu vítajú povinnosť negatívnych testov v destináciách

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies