Obvinení funkcionári v najväčšej korupčnej kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

NETKY.SK • 5 November 2020, 15:23 • 2 min
Obvinení funkcionári v najväčšej korupčnej kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

PEZINOK - Finančníkovi Martinovi Kvietikovi a bývalému šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jurajovi Kožuchovi predĺžil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) väzbu do do 1. apríla 2021.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Dvojica čelí obvineniu v rámci kauzy Dobytkár.

 

Obvinení ostávajú vo väzbe

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS na základe návrhu prokurátora Úradu špeciálne prokuratúry rozhodol o predĺžení lehoty trvania väzby u obvinených M. K. a J. K. do 1.apríla.2021,“ uviedla hovorkyňa. Dodala, že rozhodnutie nie je právoplatné, keďže obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

 

img

 

Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí PPA. Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na 10,5 milióna eur.

 

V skupine osôb obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú napríklad bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodta, finančník Martin Kvietik ale aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör , ktorý vlastní súkromnú bezpečnostnú službu Bonul a Peter Kuba. Medzi ďalšími obvinenými sú aj advokáti či veterinár.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Podľa Šeligu bol sudca v kauze Dobytkár zaujatý

 

Za pridelenie dotácie mali brať úplatky

Ešte v priebehu júla tohto roka polícia informovala, že v kauze Dobytkár doposiaľ obvinila 19 ľudí a päť právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. 

 

img

 

Táto kauza je jednou z najzávažnejších korupčných škandálov tohto roka, v ktorom figurujú viaceré zvučné mená. Išlo pritom o reťazec prideľovania agrodotácii za úplatky. Tento systém pritom fungoval približne osem rokov, na čo poukazovali aj slovenský farmári. Podľa svedectva jedného z aktérov sa úplatky pohybovali približne na úrovni 15 až 25 percent zo schválenej dotácie, pričom si túto sumu následne rozdeľovali ľudia, ktorí tento korupčný systém vytvorili.

 

Ako uvádza portál aktuality.sk,  z uznesenia Špecializovaného trestného súdu vyplýva, že z korupcie mohla byť financovaná aj mediálna kampaň niekdajšej koaličnej strany SNS pod vedením Andreja Danka

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Vláda podporila návrh Remišovej, úrad preverí problémové zmluvy s firmou Bonul



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies