Britská premiérka Mayová opúšťa post šéfky Konzervatívcov

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 12:59 • 2 min
Britská premiérka Mayová opúšťa post šéfky Konzervatívcov

LONDÝN - Počas dnešného dňa oznámila premiérka Británie Theresa Mayová, že 7. júna odstupuje z postu šéfky Konzervatívnej strany. Podľa vlastných slov bude už navždy ľutovať, že sa jej ako premiérke kráľovstva nepodarilo zabezpečiť odchod Británie z Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Podľa vlastných slov urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby došlo k brexitu, a bolo pre ňu "cťou" jej života slúžiť na premiérskom poste takmer tri roky. "Som druhou premiérkou, ale určite nie poslednou," uviedla. Dodala tiež, že dočasne zostane vo funkcii premiérky, až kým nebude zvolený nový líder konzervatívcov. Tento proces by mal trvať niekoľko týždňov. 

 

img

 

Nový líder konzervatívcov sa následne stane premiérom, a to aj bez potreby usporiadania parlamentných volieb.

"Proces voľby nového vedenia by sa mal začať budúci týždeň," uviedla pred svojím sídlom na Downing Street.

Podľa jej slov už bude na jej nástupcovi, aby našiel v parlamente zhodu v otázke dohody o brexite.

 

"Takýto konsenzus sa dá dosiahnuť, iba ak všetky strany debaty budú ochotné ku kompromisu," uviedla. V tejto súvislosti citovala slová sira Nicolasa Wintona, ktorý zachránil stovky detí, keď ich evakuoval z nacistami okupovaného Československa: "Nikdy nezabúdaj na to, že kompromis nie je sprosté slovo. Život záleží na kompromise."

 

Mayová ešte tento týždeň predstavila desať bodov, ktoré označila za dôležité návrhy na zmeny v dohode o odchode Británie z EÚ. Poslancom chcela napríklad umožniť hlasovať o colnej únii s EÚ, ako aj o referende o brexitovej zmluve, či o tzv. írskej poistke. Jej pozmenená dohoda sa však nepáčila opozičným labouristom a ani viacerým konzervatívnym poslancom a v súvislosti s ňou odstúpila líderka Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni britského parlamentu Andrea Leadsomová. 

 

img

 

Hlasovanie o Mayovej návrhu, ktoré malo byť v prvom júnovom týždni, nakoniec vláda odložila. Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca.

 

img

 

Podľa prieskumu je medzi členmi britskej Konzervatívnej strany jasným favoritom na post nového šéfa strany bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson. Na druhom mieste sa umiestnil bývalý minister pre brexit Dominic Raab s 13-percentnou podporou. Johnson svoju kandidatúru už aj oznámil - minulý týždeň vo štvrtok 16. mája.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies