Trumpova nádej na prepočítanie hlasov je mizivá, žaloba v Pensylvánii bola zamietnutá

NETKY.SK • 9 December 2020, 17:10 • 2 min
Trumpova nádej na prepočítanie hlasov je mizivá, žaloba v Pensylvánii bola zamietnutá

Najvyšší súd Spojených štátov amerických zamietol žalobu proti volebnému víťazstvu novozvoleného prezidenta Joea Bidena v štáte Pensylvánia. Tamojší republikáni chceli zvrátiť potvrdenie výsledkov novembrových prezidentských volieb. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

Neuspel v ďalšom štáte 

Pensylvánsky guvernér Tom Wolf potvrdil Bidenovo víťazstvo minulý mesiac. Republikáni v štáte to však chceli zmeniť a obrátili sa na štátny súd, ktorý to minulý týždeň zamietol. Následne sa odvolali na najvyšší súd vo Washingtone, no ani ten im nedal uspokojivú reakciu.

 

"Žiadosť o súdny príkaz predložená sudcovi Alitovi a ním predložená Súdnemu dvoru je zamietnutá," rozhodol v utorok v jednej vete najvyšší súd.

 

img

 

Najvyšší súd má pod palcom 
Utorkové rozhodnutie je ranou pre dosluhujúceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý opakovane bez dôkazov hovorí o volebnom podvode a naznačil, že o výsledkoch volieb rozhodne Najvyšší súd Spojených štátov. Tam počas svojho úradovania menoval troch sudcov, vrátane konzervatívnej sudkyne Amy Coney Barrett, ktorá nahradila zosnulú liberálnu ikonu Ruth Bader Ginsburg.

 

 

Barr nič nenašiel 

Od novembrovej prehry vo voľbách Trump a jeho podporovatelia podali desiatky žalôb spochybňujúcich výsledky. V utorok napríklad podali texaskí republikáni na Najvyššom súde USA žalobu, v ktorej obviňujú štyri ďalšie štáty z volebných nezrovnalostí. Minulý týždeň pritom minister spravodlivosti William Barr uviedol, že jeho rezort nenašiel žiadne dôkazy o masovom podvode počas tohtoročných volieb.

 

img


Oficiálne stretnutie v polke decembra 
Demokrat Biden porazil Trumpa v pomere 306 k 232 hlasov v Zbore voliteľov a získal o sedem miliónov hlasov voličov viac ako jeho republikánsky oponent. Zbor voliteľov, ktorý volí prezidenta, sa stretne 14. decembra, aby oficiálne odovzdal svoje hlasy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies