Británia uvalila sankcie na bosniansko-srbských politikov vrátane Dodika

NETKY.SK • 11 Apríl 2022, 15:03 • 2 min
Británia uvalila sankcie na bosniansko-srbských politikov vrátane Dodika

LONDÝN – Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že uvalilo sankcie na dvoch vysokopostavených bosniansko-srbských politikov za pokusy o spochybnenie legitimity a územnej celistvosti Bosny a Hercegoviny(BaH). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sankcie sa týkajú člena trojčlenného predsedníctva Milorada Dodika a prezidentky Željky Cvijanovičovej a zahŕňajú zmrazenie aktív i cestovné obmedzenia. Ide o prvé sankcie, ktoré Spojené kráľovstvo oznámilo v rámci sankčného režimu Bosny a Hercegoviny, pripomína AP.

 

img

 

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová dvojicu bosniansko-srbských politikov obvinila, že agresia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine ich posmelila.

 

„Títo dvaja politici úmyselne spochybňujú ťažko získaný mier v Bosne a Hercegovine,“ uviedla vo vyhlásení Trussová. „Posmelení Putinom ich bezohľadné správanie ohrozuje stabilitu a bezpečnosť na západnom Balkáne,“ dodala.

 

Dodik je bosniansko-srbským členom trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny, pripomína AP. Cvijanovičová je prezidentkou srbskej entity – Republiky srbskej. Britské úrady tvrdia, že obaja využívajú svoju pozíciu na presadenie de facto secesie Republiky srbskej, čo je v priamom rozpore s ústavou krajiny.

 

Možno vás zaujme: Peniaze z lepšieho výberu daní by mala vláda použiť na pomoc občanom, vyzval vládu Peter Pellegrini



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies