Varovné signály, ktoré môžu upozorniť na duševné ochorenia u mužov

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 21:16 • 2 min
Varovné signály, ktoré môžu upozorniť na duševné ochorenia u mužov

Depresie, maniodepresia a ďalšie duševné ochorenia sú veľmi závažné stavy, ktoré nemožno podceňovať. Môžu viesť až k samovražedným sklonom.

slovakia

left justify in out

O to dôležitejšie je zachytiť ich včas a snažiť sa ich riešiť. Podľa odborníkov dochádza najčastejšie k podceneniu situácie u mužov, ktorí sú menej otvorení ako ženy, svoje pocity tak oveľa dlhšie skrývajú a namiesto riešenia problémov s odborníkmi sa často upínajú k alkoholu či ďalším návykovým látkam.

 

Na počiatočné stavy duševného ochorenia pritom môžu upozorniť určité signály, ktoré by mali upozorniť, že sa s mužom niečo deje a bolo by dobré vyhľadať odbornú pomoc.

 

"Medzi prvotné signály určite patrí podráždenosť, agresivita, ale aj náhle túžby vyjadrovania pozitívnych emócií. Okrem emocionálnych prejavov sa ale choroba môže prejaviť aj po fyzickej stránke, keď muža začnú trápiť bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, strata chute do jedla či ho bude sužovať únava, nedostatok energie, neschopnosť sústredenia sa a nepohodlie. Problém môže nastať aj s nespavosťou či naopak s častým spaním,“ vysvetľuje pre Daily Mail lekár Mark Winwood.

 

img

 

Už aj v raných fázach ochorenia sa ale tiež môže objaviť hlboký smútok či pocity beznádeje, ktoré môžu naznačovať samovražedné myšlienky. Niekedy tiež môžu muži začať viac piť alkohol, fajčiť či požívať iné návykové látky.

 

Ako pomôcť?

 

Väčšina mužov si najprv nebude chcieť problém pripustiť a už vôbec nie ho riešiť s niekým cudzím. "Je preto dôležité na muža pri komunikácii netlačiť, nechať ho pokiaľ možno hovoriť a len ho počúvať. Až potom ho uistiť, že na všetko, čo prežíva, nie je sám,” odporúča Winwood.

 

Muži o svojich pocitoch príliš nedokážu hovoriť. Je to spôsobené výchovou. Od malička je im vštepované, že sú muži, a tak musia byť silní a statoční. Teda oni samotní vnímajú každú prejavenú emóciu ako známku slabosti.

 

"Spoločnosť navyše často vytvára klímu, že emócie z nás robia horšieho človeka. Muži sa tak často snažia vyhnúť všetkým emóciám, ktoré vyvolávajú negatívne myslenie i úzkosť," upozorňuje odborník.

 

img

 

Bohužiaľ toto všetko môže eskalovať v úplný nedostatok sebavedomia, vlastnej hodnoty a viesť k samovražedným tendenciám.

 

"V zlých dňoch sa tak muž cíti frustrovane a defenzívne. V takýchto okamihoch na neho nesmiete vytvárať akýkoľvek nátlak, pretože by to mohlo stav ešte zhoršiť. Radšej tak na mužov nerozprávajte a len tam buďte. Maximálne mu neustále pripomínajte, že ho máte rada a ste ochotná mu pomôcť a podporiť ho vo všetkom, čo by umožnilo, aby sa cítil lepšie," radí lekár.

 

Aj hodiny cvičenia týždenne pomáhajú v boji proti depresii

 

Byť s niekým, kto je duševne chorý, je obrovsky vyčerpávajúce a frustrujúce. Nie každý to dlhodobo dokáže zvládať s nadhľadom.

 

Preto je dôležité hľadieť aj na svoje vlastné zdravie a snažiť sa v dobrých dňoch dostatočne relaxovať a dobíjať energiu vecami, ktoré máte radi a robia vám dobre.

 

Ťažké obdobie aj pre samotného muža

 

Toto obdobie nie je ľahké ani pre samotného muža. Voči svojim najbližším sa môže cítiť trápne a na základe toho sa správať aj defenzívne.

 

"Mnohí muži síce chcú dostať šancu o svojich pocitoch hovoriť, ale zároveň nechcú nikoho obťažovať. O to viac potrebujú cítiť impulz, že ho chce druhý skutočne vypočuť, ale nebude ho za nič z toho súdiť," upozorňuje Winwood.

 

Snažte sa tak muža čo najviac podporiť a uistiť ho, že vám na ňom záleží a že sa jeho situácia určite čoskoro zlepší.

 

img

 

"Avšak nikdy mu nehovorte, že to musí prekonať. Je to rovnaké, ako by ste nútili niekoho so zlomenou nohou chodiť, že to rozchodí. Myslite vždy na to, že každý si určité slová môže vyložiť po svojom. Teda aj vaše dobre mienené rady môžu byť pochopené presne opačne,” varuje lekár.

 

Najkontroverznejšie duševné poruchy - bič ako liek!

 

Ďalej je potom veľmi dôležité rešpektovať súkromie chorého. Keď sa teda s jeho stavom budete chcieť zveriť niekomu ďalšiemu, mal by o tom vedieť.

 

"Duševná choroba je bezohľadná. Preto sa pri komunikácii s chorým tiež vždy vyhnite najrôznejším vyhláseniam o tom, že viete, čo si myslí a cíti," dodáva lekár.

 

Kde nájsť odbornú pomoc?

 

V dnešnej dobe existuje hneď niekoľko možností liečby. O konkrétnom postupe je dobré sa poradiť s odborníkom na duševné zdravie, ideálne s psychiatrom.

 

Je dôležité, aby chorého do liečby nikto netlačil, aby dokázal sám prijať fakt, že má problém a že ho musí riešiť.

 

Pomoc a radu tiež môžete nájsť na stránkach Centra pre rozvoj starostlivosti o duševné zdravie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies