REPORTÁŽ: Matovič by chcel do vlády aj Kisku, ten však o štvorkoalíciu nestojí

NETKY.SK • 3 Marec 2020, 14:28 • 2 min
REPORTÁŽ: Matovič by chcel do vlády aj Kisku, ten však o štvorkoalíciu nestojí

BRATISLAVA - Aj napriek tomu, že sa strana Za ľudí dostala do parlamentu s najnižším počtom hlasov oprávnených voličov, bude zrejme tvoriť koalíciu v budúcej vláde.

slovakia

left justify in out

 

Idea štvorkoalície pretrváva 

Igor Matovič, ako predseda a líder víťazného povolebného hnutia OĽaNO by chcel vytvoriť novú vládu aj za pomoci politickej strany Za ľudí. Naďalej to teda vyzerá tak, že budúca koalícia bude tvorená štyrmi politickými subjektmi.

 

Kontrola vlády 

Na dnešnom stretnutí s Andrejom Kiskom hovoril Matovič o možnosti zabrániť niečomu, z čoho teraz vznikajú isté obavy. "Hovorili sme spolu o vzniku akejsi protikorupčnej jednotky, ktorá by pozorne monitorovala správanie nominantov a členov vlády," povedal Matovič.

 

img

 

Kiska má výhrady 

Andrej Kiska s takýmto postupom súhlasí, no s budúcim premiérom SR sa nezhodol na všetkom. Na jednej strane síce chápe tomu, že OĽaNO sa bude snažiť vytvoriť takú vládu, ktorá by mala ústavnú väčšinu, no na strane druhej by v najlepšom prípade nechcel vstúpiť do koalície s Borisom Kollárom. Podľa neho v strane Za ľudí existujú pochybnosti o "určitých menách a skutočnostiach", ktoré sa s hnutím Sme rodina spájajú.

 

"Máme dohodnuté ďalšie stretnutie v priebehu dvoch dní, ešte pred štvrtkovým (5. 3.) predsedníctvom našej strany, ktoré mi má autorizovať rokovanie o koalícii. Položil som otázky, na ktoré mi má Igor Matovič odpovedať," povedal bývalý prezident SR. 

 

img

 

Víťazná strana sa drží svojich zásad

OĽaNO, tak ako signalizovalo pred voľbami, je stále proti registrovaným partnerstvám alebo uvoľneniu drogovej politiky. So subjektom, ktorý by chcel tieto návrhy presadiť, nebude do vlády vstupovať za žiadnych okolností. 

 

"Chceme však uistiť liberálnejšiu časť spoločnosti, že nechceme vzbudzovať dojem, že sa vraciame do stredoveku, a prijímať niečo, čo by malo byť Achillovou pätou budúcej koalície," povedal Matovič.

 

img

 

Mená ministrov ešte nie sú známe 

O obsadení postov budúcich ministrov Kiska povedal, že ministrom by mal byť čo najväčší možný odborník s morálnou integritou. "Žiadne mená ani posty však dohodnuté nie sú," nadviazal Matovič.

 

Stretnutia, ktoré prebehli

Igor Matovič sa ako víťaz parlamentných volieb už neformálne stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom i s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. Vo včerajších hodinách absolvoval aj stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hlava štátu na stretnutí predostrela, že sa najprv musí stretnúť aj s ostatnými lídrami strán "nového" parlamentu a ak sa potvrdí, že tieto subjekty majú záujem ísť do koalície, poverí Matoviča zostavením vlády.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies