Vlani zbankrotovalo takmer 10-tisíc Slovákov

NETKY.SK • 15 Január 2023, 10:00 • 2 min
Vlani zbankrotovalo takmer 10-tisíc Slovákov

BRATISLAVA - V decembri vyhlásili Slováci 881 osobných bankrotov.

slovakia

left justify in out

V medziročnom porovnaní je to mierny pokles o 0,34 percenta. Za celý minulý rok zbankrotovalo 9 674 Slovákov. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau, v medziročnom porovnaní je to nárast o 11,95 percenta. Tento medziročný nárast osobných bankrotov nasleduje po predchádzajúcich dvoch rokoch ich poklesu. Historicky najviac Slovákov zbankrotovalo v roku 2019, v ktorom bolo až 16 167 osobných bankrotov.

Ako ďalej uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková, na významnom poklese osobných bankrotov v rokoch 2020 a 2021 sa podieľala zmena konkurznej legislatívy, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2020. Vtedy začalo platiť ustanovenie, že v prípade návrhu na vyhlásenie konkurzu musí od vydania poverenia na vykonanie exekúcie alebo od začatia obdobného vykonávacieho konania uplynúť aspoň jeden rok.

Dôvodom nárastu počtu osobných bankrotov v minulom roku sú podľa Markovej dôsledky pandemickej situácie. „V tomto roku bude situácia dramatickejšia a počet osobných bankrotov vzrastie výraznejšie. Vplyv na to bude mať vysoká zadlženosť obyvateľov Slovenska, všeobecný nárast cien, najmä cien energií a vysoká inflácia,“ uviedla Marková.

Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca roka 2022 zbankrotovalo 67 736 obyvateľov Slovenskej republiky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona