Británia privíta čínskeho prezidenta na najvyššej úrovni, Ujgurom sa to nepáči

NETKY.SK • 19 Október 2015, 18:44 • 2 min
Británia privíta čínskeho prezidenta na najvyššej úrovni, Ujgurom sa to nepáči

TOKIO - Červený koberec, s ktorým Británia tento týždeň privíta návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, je poškvrnený krvou Ujgurov, Tibeťanov a disidentov. Povedala to dnes v americkom exile žijúca predsedníčka Svetového kongresu Ujgurov Rebija Kadírová.

slovakia

left justify in out

Británia privíta Si Ťin-pchinga s manželkou na najvyššej úrovni, kráľovná ich prijme v Buckinghamskom paláci.

 

Obhajcovia ľudských práv kritizujú Britániu, že odsunula ľudské práva bokom v záujme posilnenia vzťahov s Čínou. Britskí predstavitelia sa bránia, že tento problém spomínajú v súkromí, pretože to považujú za lepší spôsob, ako dosiahnuť zmenu.

Britský minister financií George Osborne navštívil minulý mesiac západočínsku provinciu Sin-ťiang, ktorá je domovom Ujgurov. Presadzoval tam britské obchodné záujmy, ale téme tamojších nepokojov sa vyhýbal.

 

Čína tvrdí, že v provincii Sin-ťiang, ktorá hraničí so strednou Áziou a má bohaté energetické zásoby, operujú islamskí militanti a separatisti. V tamojších nepokojoch zahynuli v uplynulých rokoch stovky ľudí.

 

Podľa emigrantských a ľudskoprávnych organizácií však Čína nikdy nepredložila presvedčivé dôkazy o existencii súdržnej vojenskej skupiny v Sin-ťiangu. Väčšina tamojších nepokojov má podľa nich korene vo frustrácii z čínskeho kontrolovania kultúry a náboženstva ujgurského národa. Peking tieto obvinenia kategoricky odmieta.

 

"Je veľmi nešťastné, že vítajú prezidenta Si Ťin-pchinga s červeným kobercom," povedala dnes reportérom Kadírová počas svojej návštevy Tokia, keď sa jej pýtali na cestu čínskeho prezidenta do Londýna.

 

"Mali by vedieť, že v červenom koberci je krv ujgurského národa, tibetských a ďalších čínskych disidentov," citovala ju agentúra Reuters. Kadírová hovorila v ujgurčine cez prekladateľa.

 

Povedala, že čínska politika zmenila Sin-ťiang "takmer na vojnovú zónu". "Sú tam vojenské vozidlá, čínski vojaci hliadkujú na každej ulici v ujgurských častiach, všade je polícia... Táto situácia vytvorila strašné napätie medzi vládou a ujgurským národom."

Čína považuje svoju bývalú politickú väzenkyňu Kadírovú za "protičínsku separatistku". V roku 1999 ju obvinila z prezradenia štátnych tajomstiev. Neskôr jej, vzhľadom na jej zdravotný stav, umožnila vycestovať z Číny. V súčasnosti žije v USA.

Kadírová povedala, že Svetový kongres Ujgurov odsudzuje všetky formy násilia. A vyzvala Čínu, aby nevytvárala situáciu, ktorá povedie k radikalizácii Ujgurov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies