Británia podporí banky lacnými úvermi, analytici v úspech neveria

NETKY.SK • 15 Jún 2012, 12:48 • 2 min
Británia podporí banky lacnými úvermi, analytici v úspech neveria

Británia podporí banky lacnými úvermi, analytici v úspech neveria - Svet Britská vláda a centrálna banka oznámili nový program na podporu bánk s cieľom zlepšenia úverovania firiem a obyvateľstva. Cieľom je odstrániť paralyzujúci vplyv krízy v eurozóne na

slovakia

left justify in out

img

Britská vláda a centrálna banka oznámili nový program na podporu bánk s cieľom zlepšenia úverovania firiem a obyvateľstva. Cieľom je odstrániť "paralyzujúci vplyv" krízy v eurozóne na britskú ekonomiku.

Celková hodnota opatrení, ktoré Londýn a Bank of England (BoE) oznámili ešte vo štvrtok večer (14.6.), sa odhaduje na viac než 100 miliárd libier (123,58 miliardy eur), pričom v rámci programu získajú banky prístup k lacným úverom. Podmienkou je, aby ich využili na zvýšenie objemu pôžičiek pre firmy a domácnosti. Tieto kroky sú ďalšími opatreniami na podporu ekonomiky popri programe kvantitatívneho uvoľňovania, na základe ktorého BoE naliala do ekonomiky od roku 2009 do mája tohto roka 325 miliárd libier.

Trhy zareagovali na oznámenie pozitívne a akcie bánk dnes zaznamenali rast. Na druhej strane niektorí analytici pochybujú, že program bude úspešný. "Hlavný problém sa oznámením tejto podpory nemení," povedal ekonóm Graeme Leach z Insitute od Directors. "Firmy, ktoré sa obávajú dôsledkov krízy v eurozóne, nebudú ochotné v najbližšom období si požičiavať, a to bez ohľadu na výšku nákladov s tým spojených," dodal.

Z rovnakých dôvodov pochybuje o úspechu aj ďalší z ekonómov Mark Ostwald. "Vzhľadom na veľkú neistotu, čo sa týka vývoja ekonomiky eurozóny, ale aj Británie a celkovo vo svete, je diskutabilné, či firmy budú mať záujem o zvyšovanie svojich dlhov," povedal.

Ani dnešné ekonomické údaje nie sú povzbudzujúce. Podľa štatistického úradu obchodný deficit Británie dosiahol v apríli 4,4 miliardy libier, zatiaľ čo v marci to boli ešte 3 miliardy libier. Bol to zároveň najväčší deficit od augusta 2005. Export tovarov klesol za apríl medzimesačne o 8,6 %.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies