Vo Fínsku padajú teplotné rekordy! Takto horúco tam bolo pred 107 rokmi

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 16:14 • 2 min
Vo Fínsku padajú teplotné rekordy! Takto horúco tam bolo pred 107 rokmi

HELSINKI - V najsevernejšom regióne fínskej časti Laponska zaznamenali najvyššiu teplotu v priebehu viac ako storočia.

slovakia

left justify in out

Počas vlny horúčav, ktoré v ostatných dňoch sužovali túto severskú krajinu, namerali v spomenutej oblasti 33,6 stupňa Celzia.

 

img

 

 


Fínski meteorológovia túto teplotu namerali v pondelok na ich najsevernejšej meteorologickej stanici Utsjoki-Kevo neďaleko hraníc s Nórskom. Ako uviedol Fínsky meteorologický ústav, v minulosti namerali v Laponsku vyššiu teplotu iba raz. Ešte v júli 1914 zaznamenali v oblasti Inari Thule 34,7 stupňa Celzia.

 

img


V Laponsku, jednej z posledných európskych divočín známych pre extrémne chladné zimy, bol začiatok júla mimoriadne teplý.

 

"Zaznamenávať teploty vyššie ako 32 stupňov Celzia je v Laponsku výnimočné," uviedol pre fínsku verejnoprávnu stanicu YLE meteorológ Jari Tuovinen z uvedeného ústavu.

 

Súčasná vlna horúčav v Laponsku je podľa neho výsledkom prevládajúceho vysokého tlaku, ktorý v tejto oblasti spôsobuje teplý vzduch.

 

img


Historicky najvyššiu teplotu vo Fínsku namerali v roku 2010. V meste Joensuu pri hraniciach s Ruskom sa vtedy ortuť teplomera vyšvihla na úroveň 37,2 stupňa Celzia.

 

Kanadské mestečko, ktoré lámalo teplotné rekordy, zničil požiar



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies