Brazílsky prezident žiada svet o pomoc pri ochrane Amazónie

NETKY.SK • 3 August 2023, 10:36 • 2 min
Brazílsky prezident žiada svet o pomoc pri ochrane Amazónie

Brazília-Amazonský prales potrebuje ochranu pred odlesňovaním

slovakia

left justify in out

Globálne otepľovanie a s ním súvisiace obrovské suchá dávajú zabrať celej planéte. Najviac ich pociťujú obyvatelia krajín, ktorých sa až donedávna tieto zmeny nedotkli. Vysoké teploty páchajú škody v Európe i na ostatných kontinentoch. Nepriaznivé počasie sa priamo dotýka aj najväčšieho dažďového pralesa na svete "Amazónie". Ešte pred rokmi bol tento unikát nedotknutý. Neskôr v tejto oblasti kvôli stále rozširujúcemu sa chovu dobytka ako výnosnému obchodu, pristúpili na postupné klčovanie dreva. To znamenalo postupné odlesňovanie tohto územia a zároveň aj zmenu povrchu Amazonského pralesa. Prales prichádza o stromy, ktoré prirodzene spevňujú pôdu a sú zásobárňou vody. Aj preto potrebuje tento svetový unikát pomoc. 

 

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vyhlásil, že "svet musí pomôcť" Brazílii chrániť Amazóniu. S týmto apelom vystúpil pred budúcotýždňovým summitom o tomto najväčšom dažďovom pralese na svete, ktorý je kľúčovým prvkom pri ochrane pred zmenou klímy na Zemi. "Vieme, že máme povinnosť presvedčiť svet, že investovať sa oplatí, ak ide o záchranu (amazonského) dažďového pralesa," povedal Lula da Silva podľa agentúry AFP na stretnutí s medzinárodnými médiami.

"Svet nám musí pomôcť chrániť a rozvíjať Amazóniu," povedal brazílsky prezident v odpovedi na otázku, ako vyvážiť potrebu hospodárskeho rozvoja v amazonskom regióne s ochranou pralesa.

 

Lula a vedúci predstavitelia ďalších krajín s územím v rozľahlej Amazónii sa majú na budúci týždeň stretnúť v brazílskom meste Belém, aby sa zaoberali vypracovaním stratégií na ochranu dažďového pralesa, ktorý je veľmi poškodzovaný odlesňovaním. Pôjde o vôbec prvé stretnutie osemčlennej Organizácie zmluvy o spolupráci v Amazónii od roku 2009.

Podľa oficiálnych údajov odlesňovanie na 60 percentách územia Amazónie, ktoré pripadá Brazílii, kleslo od januára do júna, teda za prvých šesť mesiacov Lulovho funkčného obdobia, medziročne o 33,6 percenta. Ničenie dažďových pralesov v Brazílii sa výrazne zintenzívnilo za vlády Lulovho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara, ktorý bol v úrade v rokoch 2019-22. V porovnaní s predchádzajúcim desaťročím odlesňovanie za Bolsonarovej vlády ročne vzrástlo o viac ako 75 percent.

Lula na stretnutí s novinármi uviedol, že plánuje spolupracovať s ostatnými lídrami povodia Amazonky s cieľom vymieňať si poznatky z výskumu biodiverzity regiónu a hľadať spôsoby, ako umožniť miestnym obyvateľom "pracovať bez toho, aby ničili" tamojší krehký ekosystém. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies