Spomienka na Mekyho Žbirku – Katka Žbirková pokrstila knihu Katherine a zorganizovala jedinečné koncerty!

NETKY.SK • 20 November 2023, 13:30 • 2 min
Spomienka na Mekyho Žbirku – Katka Žbirková pokrstila knihu Katherine a zorganizovala jedinečné koncerty!

Na legendárneho Mira Žbirku fanúšikovia nezabúdajú, desiatky jeho hitov znejú každý deň z rádií. Nedožité 71. narodeniny a druhé výročie odchodu československej hudobnej legendy si jeho priatelia a priaznivci pripomenuli v Lucerna Music Bare v Prahe a v štúdiu L+S v Bratislave. Spomínať na legendu môžu fanúšikovia aj pri čítaní knihy Katherine, v ktorej manželka Mekyho Katka Žbirková prezradila mnoho krásnych detailov o ich celoživotnej láske.

slovakia

left justify in out

Katherine, tohle smůla není. Taky nemyslím, že se to někdy změní. A tak povídej, já tě poslouchám rád…“ To napísal Miro Žbirka svojej láske v piesni Katka. Príbeh Katky Žbirkovej sa začína osudovou romancou, ktorá sa časom premenila v nerozlučný vzťah. Katka teraz spolu s Mekyho románopiscom Honzom Vedralom vydala knihu Katherine, v ktorom opisuje život so slávnym muzikantom. Kniha je plná šťastných, humorných i bolestivých príbehov slávneho páru, ktorý spolu prežil 37 let. Obsahuje nikdy nezverejnené fotografie a dopisy zo súkromného archívu Žbirkových. Katka Žbirková sa knihu rozhodla pokrstiť na dvoch spomienkových akciách v Prahe a v Bratislave. Na miestach, ktoré sú s Mekyho životom a tvorbou navždy silno spojené, jeho skladby spolu s Mekyho kapelou - Honza Ponocný, Honza Horáček, Matyáš Vorda, Aleš Zenkl a Karel Heřman - fantasticky zaspievali: David Žbirka, Honza Ponocný, Martha, Lenny, David Kraus, Ludvík XIV. zo skupiny Wotazník, skupina Slza, Bystrík, Peter Cmorík, 4 Tenoři a vokálna skupina Voising. Vzácnym hosťom bol aj Mekyho anglický producent Rob Cass, ktorý zaspieval skladby od Mekyho obľúbených The Beatles.  Do života uviedli aj limitovaný LP Box Universal Music, ktorý v Prahe pokrstili Tomáš Filip a Míla Zýka z Universal Music a v Bratislave producenti Mekyho albumov Honza Horáček a Aleš Zenkl. Krstnými mamami knihy Katherine sa v Prahe stala Lenny a v Bratislave Mekyho dcéra Denisa.

 

Na Katku som veľmi pyšná a som si istá, že aj otec by bol, teda určite je, tak by som to povedala! Veľmi sa teším z knihy, sú tam veci, ktoré som si už nepamätala, rozosmiali ma. Spomenula som si na krásne časy, aj na naše zoznámenie s Katkou. Kúpte si ju, je skvelá,” prezradila Denisa na pódiu.

Na obidvoch koncertoch odpremiérovali videoklip Petra Marka k skladbe Len sa neuraz z albumu Posledné veci, V Bratislave si fanúšikovia zaspomínali na Mekyho pri pozeraní klipu k skladbe Katka, ktorý sa nakrúcal priamo v štúdiu L+S. Katka Žbirková aj dva roky po umelcovom predčasnom odchode stále plní úlohy Mekyho odkazu, okrem spomienkových akcií zorganizovala unikátnu výstavu Roky a dni, ktorá sa po Prahe a Bratislave presúva do Košíc.

 

"Mám čo robiť, samozrejme nie všetko sa točí okolo Mekyho. Dohodla som sa s Lenny, dcérou Lenky Filipovej, že ju budem manažovať. Dohodla som sa aj s Petrom Nagyom, že mu zorganizujem výročný koncert Peter Nagy 105 v pražskej Lucerne a na Slovensku. Mám ešte aj iné aktivity, ktoré sa netýkajú Mekyho, ale zároveň tam využívam všetky skúsenosti, ktoré som s Mekym nazbierala," vyznala sa sympatická Katka Žbirková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Silvia Arestová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies