V Mali zaútočili na príslušníkov mierových jednotiek OSN. Niekoľkých zabili

NETKY.SK • 9 December 2021, 08:23 • 2 min
V Mali zaútočili na príslušníkov mierových jednotiek OSN. Niekoľkých zabili

BAMAKO - Výbušné zariadenie zasiahlo konvoj medzi mestami Douentza a Sévaré. V oblasti operujú skupiny napojené na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Žiadna z týchto skupín sa v stredu k útoku neprihlásila.

slovakia

left justify in out

V dôsledku explózie zahynulo 7 príslušníkov mierových jednotiek Organizácie Spojených národov (OSN) a ďalší 3 utrpeli vážne zranenia. V stredu večer to na sociálnej sieti Twitter oznámila mierotvorná misia OSN v Mali (MINUSMA), informovala agentúra Reuters.

 

img

 

Generálny tajomník OSN António Guterres rázne odsúdil útok na konvoj. "(Guterres ) vyzýva malijské úrady, aby vynaložili snahu na identifikovanie páchateľov týchto útokov a mohli byť tak rýchlo predvedení pred súd," uviedol Guterresov hovorca Stephane Dujarric.

 

Prečítajte si tiež: Etiópska vláda vyhlásila výnimočný stav. Civilistov vyzvala k obrane hlavného mesta!

 

Mali, jedna z najväčších a najchudobnejších afrických krajín, sa snaží potlačiť islamistické vzbúrenecké hnutie, ktoré začalo vyčíňať na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy si vyžiadalo tisíce životov v radoch armády i civilistov. Napriek prítomnosti tisícov francúzskych vojakov i jednotiek Organizácie spojených národov (OSN) zachvátil konflikt strednú časť Mali a rozšíril sa aj do susedných štátov Burkina Faso a Niger. 

 

img

 

MINUSMA vyslala do Mali viac ako 13 000 vojakov v snahe dostať pod kontrolu násilie na severe a v strede krajiny. Od roku 2013 však táto misia zaznamenala vo svojich radoch viac ako 230 smrteľných zranení a stala sa z nej mierotvorná misia OSN s najväčším počtom úmrtí, píše Reuters.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Mladý Palestínčan sa pokúsil vraziť autom do izraelského vojenského stanovišťa

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies