Brazílčania majú 100 dní pred OH hlavy v smútku, nedokončený velodróm, škrtanie výdavkov, chýbajúce generálky

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 13:36 • 2 min
Brazílčania majú 100 dní pred OH hlavy v smútku, nedokončený velodróm, škrtanie výdavkov, chýbajúce generálky

RIO DE JANEIRO - Sto dní pred začiatkom Hier XXXI. olympiády v stredu 27. apríla pochodeň s olympijským ohňom z Grécka naberie smer Rio de Janeiro. Grécky olympijský výbor slávnostne vypraví tradičný symbol najväčšieho športového sviatku na cestu do Ria. V Brazílii sa však objaví až 2. mája, dovtedy pochodeň čakajú dve švajčiarske zastávky - v Ženeve a sídle Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Lausanne.

slovakia

left justify in out

Podľa predstaviteľov organizačného výboru OH 2016 v Brazílii sa v súvislosti s príletom olympijského ohňa nechystá špeciálna slávnosť, ako to bolo pred štyrmi rokmi v Londýne v Kew Gardens. Faktom je, že brazílski organizátori majú 100 dní pred ostrým olympijským štartom hlavy v smútku z viacerých dôvodov.

 

Zo športovísk už zostal nedostavaný iba cyklistický velodróm, viazne však dokončenie prác na viacerých dopravných projektoch, ktoré mali uľahčiť ľuďom prístup na olympijské športoviská, tiež chýbajú peniaze na posilnenie bezpečnostných zložiek. Na pokoji organizátorom nepridala nedávna tragická nehoda, keď sa nad plážou Sao Conrado zrútila časť cyklotrasy s názvom Tim Maia a zabila dvoch ľudí. Slávnostne ju otvorili iba 17. januára s tým, že mala byť zárukou bezpečnosti a lepšieho spriechodnenia miest s olympijskými súťažami v tzv. Južnej zóne s hlavným Olympijským parkom v Barra de Tijuca.


Päť športových odvetví - atletika, hádzaná, vodné pólo a tiež goalball a atletika v podaní paralympionikov stále nemajú za sebou svoje testovacie súťaže. Ich príprava sa, logicky, ocitla pod drobnohľadom predstaviteľov MOV. Informoval o tom portál Around the Rings.


V Brazílii sa, navyše, prehlbuje politická a ekonomická kríza. Prezidentka Dilma Rousseffová, aj ďalší politici a podnikatelia sú namočení do trojmiliardového korupčného škandálu. Rousseffová čelí impeachmentu pre porušenie zákona. Hrozí jej suspendácia na 180 dní v prípade, že proces žaloby voči nej podporí v máji senát, už skôr tak urobila dolná komora brazílskeho parlamentu. Ak sa Rousseffová ocitne mimo úrad, olympijské hry by 5. augusta oficiálne otvoril viceprezident Michel Temer.


Roussefovej vláda si požičala peniaze od štátnych bánk, aby zaplátala dieru v minuloročnom rozpočte. Prezidentka si pri obhajobe svojho kurzu neraz pomohla aj augustovým podujatím, ktoré nepochybne prispelo k súčasnému stavu brazílskej ekonomiky. "Ak zvládneme organizáciu olympijských hier, ak zvládneme aj paralympijské hry, potom dokážeme krajinu znova priviesť na cestu ekonomického rastu," povedala Rousseffová. "Oheň, ktorý pred niekoľkými dňami vzkriesili v Olympii, nech je posolstvom nádeje v týchto ťažkých časoch. Špeciálne v Brazílii, ktorá prežíva neľahké obdobie, nech je pripomienkou toho, že najdôležitejšia je naša ľudskosť a spolupatričnosť," uviedol prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.


Ako uvádza portál olympic.sk, organizátori OH museli v ťaživej ekonomickej situácii prijať viaceré úsporné opatrenia. Za posledný polrok skresali pôvodne plánované prevádzkové náklady vo výške 1,85 miliardy dolárov až o pol miliardy. V porovnaní s pôvodnými plánmi najviac ušetria na oboch ceremoniáloch - otváracom a záverečnom. Skromnejšie však bude aj vybavenie Olympijskej dediny a služby v nej, vozový park organizačného výboru či stravovanie všetkých akreditovaných. Šetriť sa bude aj na bezpečnosti. A počet dobrovoľníkov organizátori zredukovali zo 70-tisíc na 50-tisíc.


Starosta Ria Eduardo Paes ešte v januári, keď do začiatku OH 2016 zostávalo 200 dní, ponúkol klasickú tézu o tom, že Brazília nie je bohatá krajina, preto ani olympijské hry v Riu nebudú pompézne a márnotratné. Paes ako jeden z možných prezidentských kandidátov vo voľbách v roku 2018 verí, že prostredníctvom OH získa pozitívne body. "Nie sme Anglicko ani Čína. My nechceme a ani nezorganizujeme olympiádu vyhodených peňazí. Ak sa nám naskytne príležitosť na rozumné krátenie výdavkov v rozpočte, urobíme to," povedal Paes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies