Bratislavská galéria predstavuje tvorbu českého autora Milana Housera

NETKY.SK • 29 September 2023, 10:15 • 2 min
Bratislavská galéria predstavuje tvorbu českého autora Milana Housera

BRATISLAVA - Bratislavská White & Weiss Gallery otvorila jesennú sezónu výstavou s názvom Level. Predstavuje na nej tvorbu významného českého autora Milana Housera v kurátorskej koncepcii Vladimíra Beskida.

slovakia

left justify in out

Houser sa dlhodobo venuje abstraktnej maľbe prelínajúcej sa s objektovou tvorbou. Jeho prístup charakterizuje skúmanie všetkých základných materiálových zložiek obrazu ako plátno, rám obrazu, farba a spôsoby jej nanášania na podklad. "Podrobuje ich fyzikálnym a chemickým experimentom, ktoré tematizujú samotný obraz v jeho materiálovej a objektovej podstate. Jeho vzťah k maľbe je špecificky ´nemaliarsky´: dlhodobo používa priemyselné materiály a technológie," približuje galéria umelca, ktorý neustále zdokonaľuje úzky okruh vybraných formálnych postupov.

 

"V poslednom čase používa farbený lak, ktorý si dáva špeciálne vyrábať a primiešava doň pigmenty, farbivá a kovy. Pracuje vo veľkých nenaratívnych sériách, v ktorých sa snaží obsiahnuť a zdokonaliť všetky skúmané formálne postupy," poznamenáva Beskid k umelcovi, ktorý experimentuje s optickými vlastnosťami použitého materiálu. "Niektoré obrazy napríklad v noci svetielkujú, vytvárajú takmer klamlivú optickú hĺbku alebo rozmanito vystupujú z plátna," dodáva kurátor.

 

Ústrednou témou Houserovej tvorby je fascinácia vybranými fyzikálnymi vlastnosťami materiálneho sveta, ale aj možnosťami jeho videnia a vnímania. Okrem maľby sa venuje aj objektovej tvorbe a je autorom trvalých i dočasných realizácií vo verejnom priestore. V súčasnosti rozširuje spektrum používaných médií o sklenenú plastiku či grafické listy.

 

 

Základom výstavy Level je séria maliarskych diel Zrkadlá/Mirrors z roku 2022. "Tieto maliarske vaňovité objekty prinášajú novú rovinu maľby, fenoménu zrkadlenia a manifestácie farby v priestore. Nosnej sérii Mirrors sekundujú dostredivé kruhové formáty - ´oči´ maľby. Ide o monochrómne obrazové polia, ktoré vznikajú pridávaním rozličných kovových častíc do farebných lakov. Ich ´alergickou´ reakciou vznikajú vlastné textúry a faktúry obrazu," uzatvára Beskid.

 

Výstava potrvá do 13. októbra.


Milan Houser (1971) je pedagógom na Fakulte výtvarných umení VUT v Brne, kde vedie Kabinet tradičných médií. Jeho diela sú zastúpené v českých a zahraničných verejných a súkromných zbierkach, napríklad v zbierke súčasného a moderného umenia Národnej galérie Praha, v zbierke GJK v Trnave, Múzea mesta Brna a ďalších.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: White & Weiss Gallery
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies