SMER-SD žiada, aby sa začalo stíhanie vo veci úniku informácií zo živého spisu

NETKY.SK • 24 Január 2019, 22:32 • 2 min
SMER-SD žiada, aby sa začalo stíhanie vo veci úniku informácií zo živého spisu

BRATISLAVA - Strana Smer-SD vyzýva všetkých kompetentných, ktorí sú zodpovední za zložky pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, aby bezodkladne prijali rázne opatrenia na zabránenie akýchkoľvek únikov informácií zo živého spisu a zabránili tak bezprecedentnému možnému mareniu vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

slovakia

left justify in out

Žiada tiež, aby prokuratúra, policajný prezident a ďalší zodpovední prijali také opatrenia, vrátane začatia trestného stíhania, aby sa ďalšie informácie o vyšetrovaní dostávali na verejnosť len oficiálnou cestou.

 

"Je neprípustné, aby sme v rámci politického boja a z potreby vytvárať senzácie boli svedkami bezbrehého porušovania zákonov, žiaľ, intenzívne podporovaného aj médiami. Vynášanie citlivých informácií zo spisu nemôže v žiadnom prípade pomôcť vyšetreniu vraždy, ale naopak, odvracia pozornosť od skutočných páchateľov," píše sa v stanovisku k medializovaným informáciám týkajúcich sa podpredsedu NR SR Martina Glváča, ktorú poskytol vedúci tlačového oddelenia strany Smer-SD Ján Mažgút.

 

img

 

Na archívnej snímke zľava členovia predsedníctva strany Smer-SD Viktor Stromček, Martin Glváč, Juraj Blanár a Ľuboš Blaha. Zdroj: TASR


"Žiaľ, sme svedkami, že namiesto toho, aby mali vyšetrovatelia pokoj na prácu pri objasňovaní tak závažného prípadu, sa tu rozohrávajú spravodajské hry, verejnosti sa účelovo podsúvajú rôzne informácie, ktoré nikto neverifikoval a ktoré vyvolávajú zbytočnú nenávisť a polarizujú spoločnosť," uviedla strana Smer-SD v stanovisku. Ohradzuje sa tiež proti cielenej diskreditácii vybraných osôb.

 

"Zverejňovať niekoho osobnú komunikáciu, či už pravdivú, alebo nepravdivú, ktorá neobsahuje žiadne informácie o páchaní trestného činu či nabádaní k nemu, nie je verejným záujmom, ale naopak, je porušením jedného z ústavných práv každého občana Slovenskej republiky".

"V tejto súvislosti tiež upozorňujeme na fakt, že k spisom má prístup bývalý politik hnutia OĽaNO – NOVA a v súčasnosti právny zástupca rodičov zavraždenej, ktorý s podozrivou Alenou Zs. v minulosti sám komunikoval. Aj vzhľadom k tomu by si mala verejnosť odpovedať na otázku, komu a na aké ciele má takéto vynášanie súkromnej komunikácie poslúžiť," dodáva strana Smer-SD vo svojom stanovisku.

Alena Zs., obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, komunikovala za posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Vyplynulo to z vyšetrovania prípadu. Zs. si komunikáciu s týmito mužmi aj archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať aj na ich vydieranie. Túto komunikáciu získali vyšetrovatelia po zadržaní mobilu a počítača Aleny Zs., a po tom, čo dali tieto zariadenia preskúmať znalcom, napísal Denník N. Podpredseda parlamentu Martin Glváč potvrdil, že komunikáciu s Alenou Zs. riešil ešte ako minister obrany (2012 - 2016) s vtedajším šéfom Vojenského obranného spravodajstva.

 

Ako ďalej informuje portál televízie noviny.sk, komunikácia podľa neho bola čisto osobná a nepredstavovala žiadne bezpečnostné riziká. Napriek tomu aj na odporúčanie komunikoval aj cez svojich ľudí. Glváč v rozhovore zároveň vylúčil, že by sa s Alenou Zs. kedykoľvek stretol, či už v Národnej rade SR, alebo inde. K osobnému stretnutiu podľa neho nikdy neprišlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies