Bratislava je často metropolou európskeho rázu len na papieri

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:23 • 2 min
Bratislava je často metropolou európskeho rázu len na papieri

Bratislava je často metropolou európskeho rázu len na papieri

slovakia

left justify in out

img

Bratislava je metropolou európskeho typu niekedy viac na papieri ako v skutočnosti. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol architekt a odborník na urbanizmus Peter Gero, ktorý podporuje kandidátku na post primátora hlavného mesta Magdalénu Vášáryovú (SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd a OKS). V prípade jej volebného úspechu, by mal Gero pre Vášáryovú pracovať.
V rámci Bratislavy vidí dlhoročný pracovník hamburského magistrátu a šéf stavebného rozvoja tohto nemeckého mesta, niekoľko problémov. Okrem Parku kultúry a oddychu je to aj rozšírenie historického mesta smerom na námestia a parky. "Námestie SNP, námestie pred Grasalkovičovým palácom, Štúrovo či Kamenné námestie, tie nie sú hodné metropoly európskeho rázu," upozornil.
Ako najdôležitejší krok vníma vypracovanie vízie vývoja mesta, k čomu patrí moderná doprava a riešenie jej problémov. "Bratislava by sa mala viac zviditeľniť ako turistická destinácia, a to nielen na párty britských turistov, ale pre cestovateľov, ktorí si tu môžu užiť kultúru, voľný čas a rozprávať, aká je Bratislava atraktívna," povedal.
Na otázku, či bude po prípadnom víťazstve Vášáryovej pôsobiť ako nový mestský architekt, odvetil, že táto pozícia je v súčasnosti len "křovím", keďže nemá reálne kompetencie. "Na to by som sa nikdy nedal. Záleží na víťazstve vo voľbách a treba si rozmyslieť, aká štruktúra je potrebná pre tento magistrát," odporučil. Podľa neho ide o to, aby médiá, občania či investori mali jednu adresu, na ktorú sa treba obrátiť, ktorá vie podať informácie a je zodpovedná za neduhy.
Podľa Vášáryovej nejde o to, či bude Gero hlavný architekt, ale dôležité sú právomoci. "Keď vyhráme voľby, prídeme už s niektorými hotovými predstavami. Ja to zatiaľ vidím tak, že priamo pod primátorkou bude úrad, ktorý bude mať pod sebou celú urbanistiku mesta vrátane územného plánu a dopravy," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies