Boj proti komárom sa už začal, v Bratislave budú monitorovať aj nebezpečný druh

NETKY.SK • 3 Marec 2024, 17:25 • 2 min
Boj proti komárom sa už začal, v Bratislave budú monitorovať aj nebezpečný druh

V Bratislave sa už pripravujú na sezónu komárov. Odborníci s dobrovoľníkmi kontrolovali miesta, kde sa liahnu.

slovakia

left justify in out

Larvy potvrdili v Rusovciach, Petržalke a pri Vajnorskom rybníku. Vyskytujú sa zatiaľ lokálne a v malých množstvách. Hlavné mesto tvrdí, že je na komáre dobre pripravené.

Aj keď sú teploty ešte relatívne nízke, v malých množstvách sa začínajú objavovať jarné druhy komárov. Mesto preto pripravuje prvé zásahy.

„Každoročne sa takýmto spôsobom eliminujú naozaj že miliardy lariev skôr, ako sa z nich vyliahnu štípajúce komáre. Predpokladáme, že so zásahmi tento rok by sa mohlo začať už v marci,“ priblížil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Na liahnisko vysypú granulát biologickej látky BTI. Ten sa vo vode rozpustí a larvy zničí. Magistrát bude tento rok monitorovať liahniská ešte intenzívnejšie aj v súvislosti s nedávnym výskytom nebezpečného ázijského komára tigrovaného.

Podľa odborníčky na komáre sa práve tieto invázne druhy liahnu skôr v kontajneroch a v rôznych nádobách práve v meste.

„Toto sme doteraz na Slovensku až tak neošetrovali, čiže napríklad prípravky ako sú tie tablety, ktoré mesto poskytuje obyvateľom, sú vhodné práve na takúto kontrolu,“ vysvetlila výskumníčka Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Dodáva, že magistrát by mal monitorovať invázne druhy pomocou takzvaných ovipozičných nádob. V nich je lepkavá hmota, kde komáre kladú vajíčka. „Toto je najlepšia metodika, ktorá sa používa a vďaka nej vieme zachytiť už tie vajíčka komárov a zasiahnuť čím skôr,“ dodala.

Výskytu komárov sa nedá predísť úplne. Majitelia domov a záhrad preto aj tento rok dostanú BTI tablety. Prevziať si ich budú môcť na Magistráte hlavného mesta alebo miestnych úradoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Illustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies